Babcia zamiast cebuli dodaje do śledzi w śmietanie charakterny dodatek. Jeszcze lepiej podkręca jego smak
Śledzie w śmietanie skuszą wielu smakoszy. Najczęściej rybę podaje się z dodatkiem cebuli, jednak z porem będzie smakowała jeszcze lepiej. Musicie spróbować — babciny przepis nie ma sobie równych.
Przepis na śledzia w śmietanie z porem
Składniki:
- 400 g śledzi a’la matias
- 90 g kwaśnej śmietany
- 35-40 g domowego majonezu
- biała część niedużego pora
- 2 małe ogórki kiszone
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pysznego śledzia w śmietanie? Dodajcie pora
Pierwszym etapem będzie staranne odsolenie ryby. W tym celu śledzie trzeba moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, kilkukrotnie ją wymieniając. Polecamy skorzystać z naszej instrukcji.
Pozbawione nadmiaru przyprawy kawałki ryby kroimy w kostkę i przenosimy do większej miski. Pora starannie płuczemy, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Kroimy go w talarki, a następnie sparzamy wrzątkiem, by miał łagodniejszy smak i trochę zmiękł.
Ogórki wyjmujemy z zalewy i ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy je do śledzi wraz z porem. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez i śmietanę, po czym doprawiamy je solą oraz pieprzem. Sos przenosimy do ryby i podajemy. Smacznego.
Jak zaserwować śledzie w śmietanie?
Wzbogacone o pora śledzie w śmietanie będą smakowały doskonale z dodatkiem świeżego chleba żytniego. Możecie również wykorzystać pumpernikiel, który ma jeszcze więcej smaku. Chrupiąca bagietka też znajdzie amatorów.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomitego śledzia. Szczególnie polecamy znakomitą wersję w sosie curry. Być może spodoba wam się także nietypowa odsłona korzenna.
canva/atlasstudio