Babka wielkanocna z adwokatem - hit świątecznego stołu
Babka wielkanocna z adwokatem i kakao to pomysł na proste i pyszne ciasto do kawy po uroczystym obiedzie wielkanocnym. Babka ma złożony smak- jest waniliowa, z wyczuwalną nutą likieru i mocno kakaowa, jest puszysta, wyrośnięta i nie jest sucha. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną z adwokatem.
Wielkanoc, podobnie jak Boże Narodzenie, ma swoje tradycyjne potrawy i ciasta. Jednym z podstawowych ciast, które są w każdym domu w okresie wielkanocnym, jest babka, czyli puszyste, wyrośnięte ciasto udekorowane lukrem lub polewą.
Babkę wielkanocną przygotujesz na wiele sposobów: może być waniliowa, cytrynowa, czekoladowa, a nawet drożdżowa. Babka z adwokatem ma waniliową nutę z mocno wyczuwalnym likierem jajecznym, który dodatkowo ją nawilża i nadaje charakterystyczny smak.
Do babki z adwokatem dodaję również kakao, żeby jeszcze bardziej urozmaicić jej smak i po upieczeniu stworzyć marmurkowe, waniliowo- czekoladowe ciasto. Babkę po upieczeniu i ostudzeniu polewam domowym lukrem lub polewą czekoladową.
Jeśli szukasz pomysłu na ciasto wielkanocne- tu poznasz przepis na tradycyjny mazurek. Kruche ciasto z bakaliami, dżemem i masą krówkową jest proste w przygotowaniu i przepyszne.
Przepis na babkę wielkanocną z adwokatem
Składniki:
kostka margaryny do pieczenia
5 dużych jajek
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
150 ml likieru adwokat
180 g cukru pudru
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji
margaryna i bułka tarta lub mąka do wysmarowania blachy
Jak zrobić babkę wielkanocną z adwokatem?
Margarynę rozpuść w rondlu, wlej adwokat, wymieszaj, ostudź. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, do osobnego naczynia przesiej kakao, białka oddziel od żółtek. Margarynę z adwokatem utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Do ciasta dodawaj po 1 żółtku, stale miksując, następnie wsyp przesianą mąkę, wymieszaj delikatnie łyżką. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do masy, ponownie wymieszaj łyżką do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj margaryną, oprósz bułką tartą i przełóż 3/4 masy.
Źródło zdjęcia: canva/OLIVERstockphoto Do reszty wsyp kakao, wymieszaj i również przełóż na blachę, całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzą babkę udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.