Bajeczne ogórki konserwowe w sosie pomidorowym
Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Jedną z interesujących propozycji są uwielbiane warzywa w pomidorowej zalewie. Ogórki konserwowe w tym wydaniu wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy.
Smakowite ogórki konserwowe niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Bez wątpienia z łatwością można się natknąć na smakoszy, którzy zajadają się nimi regularnie. Dziś postawimy na ogórki konserwowe w pomidorowym sosie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki konserwowe w niecodziennej odsłonie
Ogórki konserwowe często gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu prezentowaliśmy niezawodny przepis na klasyczną odsłonę tego smakołyku. Tym razem wypróbujemy recepturę, w której wykorzystamy sos pomidorowy.
Przeważnie ogórki konserwowe same w sobie zachwycają smakiem. Za sprawą pomidorowej zalewy będą jeszcze pyszniejsze. Przepis jest banalnie prosty. Jakich składników będziemy potrzebować?
2 kg ogórków
6 cebul
120 ml octu
120 g cukru
120 ml oleju
30 ml przyprawy uniwersalnej
90 g przecieru pomidorowego
3 g soli
Banalny przepis na ogórki konserwowe w pomidorach
Na początku ogórki starannie myjemy i kroimy na plastry. Nie musimy ich obierać. Przekładamy je do miski i dodajemy do nich cebule pokrojone w pół plastry. Całość doprawiamy solą i mieszamy.
Do ogórków i cebuli dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie przekładamy ogórki z zalewą do słoików. Pasteryzujemy je przez około 15 minut.
Ogórki konserwowe w tym wydaniu z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią od czasu do czasu skosztować czegoś nowego. Przepis można znaleźć także na YouTube na kanale Swojskie jedzonko. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Godne uwagi są także kultowe ogórki kiszone.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Swojskie Jedzonko