Smakosze.pl
Ogórki w pomidorowej zalewie

Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Swojskie jedzonko

Bajeczne ogórki konserwowe w sosie pomidorowym

27 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Jedną z interesujących propozycji są uwielbiane warzywa w pomidorowej zalewie. Ogórki konserwowe w tym wydaniu wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy.

Smakowite ogórki konserwowe niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Bez wątpienia z łatwością można się natknąć na smakoszy, którzy zajadają się nimi regularnie. Dziś postawimy na ogórki konserwowe w pomidorowym sosie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki konserwowe w niecodziennej odsłonie

Ogórki konserwowe często gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu prezentowaliśmy niezawodny przepis na klasyczną odsłonę tego smakołyku. Tym razem wypróbujemy recepturę, w której wykorzystamy sos pomidorowy.

Przeważnie ogórki konserwowe same w sobie zachwycają smakiem. Za sprawą pomidorowej zalewy będą jeszcze pyszniejsze. Przepis jest banalnie prosty. Jakich składników będziemy potrzebować?

  • 2 kg ogórków

  • 6 cebul

  • 120 ml octu

  • 120 g cukru

  • 120 ml oleju

  • 30 ml przyprawy uniwersalnej

  • 90 g przecieru pomidorowego

  • 3 g soli

Kotlety mielone w przepysznej odsłonie

Niezwykle smakowite mielone z dodatkiem płatków owsianych

CZYTAJ DALEJ

Banalny przepis na ogórki konserwowe w pomidorach

Na początku ogórki starannie myjemy i kroimy na plastry. Nie musimy ich obierać. Przekładamy je do miski i dodajemy do nich cebule pokrojone w pół plastry. Całość doprawiamy solą i mieszamy.

Do ogórków i cebuli dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie przekładamy ogórki z zalewą do słoików. Pasteryzujemy je przez około 15 minut.

Ogórki konserwowe w tym wydaniu z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią od czasu do czasu skosztować czegoś nowego. Przepis można znaleźć także na YouTube na kanale Swojskie jedzonko. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Godne uwagi są także kultowe ogórki kiszone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Swojskie Jedzonko

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >
napar z imbiru

Przepisy

Cudowny przepis na napar z imbiru

Czytaj więcej >
zupa z soczewicy

Przepisy

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Czytaj więcej >
sałatka jarzynowa

Przepisy

Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową

Czytaj więcej >