Prosty sposób Wachowicz na młodą kapustę. Najlepszy smak sezonu
Młoda kapusta jest pyszna. Każdy smakosz zgodzi się z tym stwierdzeniem. Warto zatem przygotować ją, póki jest dostępna. Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis na niezwykle aromatyczną wersję z koperkiem, który z pewnością skradnie wasze serca. Spróbujcie koniecznie.
Z młodej kapusty można przyrządzić zarówno chrupiącą surówkę, jak i pełen smaku bigos. Ewa Wachowicz robi z niej delikatny i niezwykle aromatyczny smakołyk z koperkiem i śmietaną. Będzie idealny nie tylko do tradycyjnego obiadu ze schabowym. Skusicie się?
Przepis na młodą kapustę z koperkiem według Ewy Wachowicz
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki wody
200 g śmietany
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 spora garść posiekanego koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Młodą kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy i szatkujemy. Umieszczamy ją w większym garnku. Wlewamy wodę i dusimy.
Na patelni topimy masło, a następnie podsmażamy na nim mąkę. Łączymy ją z płynem z garnka. Gdy masa będzie jednolita i pozbawiona grudek, wlewamy ją do kapusty. Całość mieszamy, a następnie dodajemy zahartowaną śmietanę.
Do kapusty wlewamy sok z cytryny. Wrzucamy również rozdrobniony koperek. Danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Starannie mieszamy i podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówki:
Kapustę możemy przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić masło olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek i a zamiast klasycznej śmietany zastosować produkt sojowy.
Głąba i zewnętrze liście kapusty warto zachować. Sprawdzą się jako składnik rosołu z warzywnych resztek.
Źródło zdjęcia: canva/constantinopris
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz