Smakosze.pl
Prosty sposób Wachowicz na młodą kapustę

canva/Maria_Lapina; Pawel Wodzynski/East News

Prosty sposób Wachowicz na młodą kapustę. Najlepszy smak sezonu

5 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Młoda kapusta jest pyszna. Każdy smakosz zgodzi się z tym stwierdzeniem. Warto zatem przygotować ją, póki jest dostępna. Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis na niezwykle aromatyczną wersję z koperkiem, który z pewnością skradnie wasze serca. Spróbujcie koniecznie.

Z młodej kapusty można przyrządzić zarówno chrupiącą surówkę, jak i pełen smaku bigos. Ewa Wachowicz robi z niej delikatny i niezwykle aromatyczny smakołyk z koperkiem i śmietaną. Będzie idealny nie tylko do tradycyjnego obiadu ze schabowym. Skusicie się?

Czy można zjeść chleb po odkrojeniu kawałka pleśni?

Czy można zjeść chleb po odkrojeniu kawałka pleśni?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na młodą kapustę z koperkiem według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2-3 łyżki wody

  • 200 g śmietany

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 1 spora garść posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Młodą kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy i szatkujemy. Umieszczamy ją w większym garnku. Wlewamy wodę i dusimy.

Na patelni topimy masło, a następnie podsmażamy na nim mąkę. Łączymy ją z płynem z garnka. Gdy masa będzie jednolita i pozbawiona grudek, wlewamy ją do kapusty. Całość mieszamy, a następnie dodajemy zahartowaną śmietanę.

Do kapusty wlewamy sok z cytryny. Wrzucamy również rozdrobniony koperek. Danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Starannie mieszamy i podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Kapustę możemy przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić masło olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek i a zamiast klasycznej śmietany zastosować produkt sojowy.

  • Głąba i zewnętrze liście kapusty warto zachować. Sprawdzą się jako składnik rosołu z warzywnych resztek.

Koperek jest świetnym dodatkiem do młodej kapusty

Koperek jest świetnym dodatkiem do młodej kapusty

Źródło zdjęcia: canva/constantinopris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >