Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biała kiełbasa pieczona z jabłkami. Prosto, pysznie, niedrogo
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.03.2022 01:00

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami. Prosto, pysznie, niedrogo

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
canva/margouillatphotos

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulką to pomysł na wyśmienite i pożywne śniadanie, zarówno w Wielkanoc, jak i zwykły dzień. Kiełbaska z piekarnika z dodatkiem kwaśnych jabłek, cebuli i suszonego majeranku to doskonałe połączenie. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną z jabłkami.

Kiełbasa biała to specyficzny rodzaj podrobów wieprzowych. Mięso doprawione czosnkiem i ziołami jest delikatniejsze i jednocześnie lepiej doprawione od tradycyjnej kiełbasy. Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposobów- możesz ją upiec, usmażyć, ugotować, każda forma przygotowania to wyjątkowy smak.

Kiełbasa zapieczona z jabłkiem i cebulą jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdzi się na śniadanie, podana z kromką świeżego chleba i sosem chrzanowym. Mięso doprawione majerankiem, solą i pieprzem smakuje wyśmienicie w towarzystwie dodatków.

Jeśli szukasz pomysłu na białą kiełbasę- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę z pieczarkami i cebulką. Kiełbasa smażona jest równie smaczna- sprawdź, jak zrobić smażoną białą kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną z jabłkami

Składniki na 5 porcji:

  • 5 białych kiełbas

  • 2 duże jabłka

  • 2 duże cebule białe

  • łyżeczka majeranku suszonego

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z jabłkami?

Jabłka obierz ze skóry i pokrój w plastry, pokrój również cebule, ponacinaj delikatnie kiełbasy. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek, włóż kiełbasy, poukładaj cebule i jabłka, oprósz solidnie majerankiem.

Krojenie jabłek

Źródło zdjęcia: canva/ sanapadh Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 50 minut, smacznego.