Smakosze.pl

YouTube/@pannalesia2336

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę

2 Października 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zupy sycą, rozgrzewają i są smaczne. Często gotuję je na obiad, bo lubi je moje rodzina. Jednak odkąd dostałam przepis na zupę z groszkiem konserwowym, zapomniałam o wszystkich innych przepisach. Polecam przepis na tę sycącą zupę. Ugotujcie ją w swojej kuchni. 

Groszek konserwowy, czyli ugotuj zupę

Zupy są idealnym daniem na jesień i zimę. Rozgrzewają, są pożywne oraz pełne smaku i aromatu. Zwykle możemy też je szybko ugotować, co jest dodatkowym plusem. U mnie w domu zupy są bardzo lubianym daniem. 

Jednak teraz rodzina domaga się, bym gotowała zupę z groszku konserwowego. Oprócz niego zawiera ona jeszcze kilka warzyw. Niesamowicie syci i jest po prostu pyszna. Polecam przepis na tę zupę, bo jest warta przygotowania. Każdy poprosi o dokładkę. 

groszek
YouTube/@pannalesia2336
ziemniaki

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis

CZYTAJ DALEJ

Jak ugotować zupę z groszku konserwowego?

Składniki:

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ½ litra przegotowanej gorącej wody
  • 3 ziemniaki
  • 2 serki topione po 100 g 
  • 100 g makaronu krajanki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce. Podsmażamy je w garnku i wlewamy gorącą wodę. Gotujemy całość do miękkości pod przykryciem. 

W międzyczasie obieramy ziemniaki. Następnie kroimy je w kostkę. Dodajemy do garnka razem z serkami topionymi. Wszystko razem mieszamy.

Zupę gotujemy 12 minut, doprawiamy i wsypujemy makaron. Teraz dorzucamy groszek konserwowy i wszystko dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze 20 minut. Zupa jest już gotowa do podania. 

Zupa z groszku konserwowego, czyli szybkie danie

Zupę możemy podawać posypaną koperkiem. Tę zupę ugotujesz w 20 minut. Jest bardzo sycąca i smaczna. Możesz dodać do niej więcej przypraw. Pasuje tu też gałka muszkatołowa i tymianek.

Zupa będzie idealna również po podgrzaniu. Świetnie rozgrzewa i będzie smakować każdemu głodomorowi. U mnie w domu stała się już kulinarnym hitem. Rodzina chce, bym często ją gotowała, bo jest tak smaczna. Pisaliśmy o zupie, która zastąpi cały obiad. Radziliśmy, jak ugotować zupę, która zbija cukier i cholesterol. 

zupa
YouTube/@pannalesia2336

Źródło: YouTube/@pannalesia2336

seitan

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

CZYTAJ DALEJ
kotlety schabowe

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >