Boska świąteczna herbata - podajemy najlepszy przepis
Do świątecznej kolacji trzeba coś wypić. Proponujemy sięgnąć po pachnącą owocami i korzennymi przyprawami herbatę, która nie tylko rozpieści zmysły, ale tez cudownie rozgrzeje. Podpowiadamy jak ją przyrządzić.
Kardamonowy kompot śliwkowy czy tradycyjny napój z suszu odejdą w zapomnienie, gdy spróbujecie tej pysznej i aromatycznej herbaty. Dobierzcie swoje ulubione dodatki i cieszcie się wymarzonym, przyjemnie rozgrzewającym napojem.
Przepis na rozgrzewającą świąteczną herbatę
Składniki:
2 szklanki wrzątku
susz czarnej herbaty
4 cm kawałek imbiru
pół pomarańczy
laska cynamonu
gałązka świeżego rozmarynu
kilka goździków
wybrany słodzik np. cukier
Przygotowanie:
W dzbanku zaparzamy czarną herbatę, zalewając ją 200 ml wrzątku. Ilość suszu dostosowujemy do swoich preferencji w kwestii mocy naparu. Obrany i rozdrobiony imbir wrzucamy do szklanki wraz z cynamonem i goździkami.
Całość również zalewamy gorącą wodą. Do dzbanka z herbatą wrzucamy rozmaryn oraz pokroją w półplasterki pomarańczą. Wlewamy przecedzony napar imbirowy. Dokładnie mieszamy i słodzimy wedle uznania, wybranym słodzikiem.
Wskazówki:
Do naparu pasował będzie sok malinowy lub konfitura z tego owocu. Dodatki te nadadzą herbacie nieco słodyczy.
Napar możemy posłodzić miodem. Pamiętajmy tylko, by nie dodawać go do wrzątku — wtedy straci swoje cenne właściwości.
Do wody imbirowej możecie również wrzucić nieco anyżu. Upewnijcie się tylko, że wszyscy, których chcecie nią poczęstować, lubią jego smak.
Jeżeli nie przepadacie za mocną czarną herbatą, zawsze możecie po prostu wymoczyć przyprawy we wrzątku. Dodajcie wtedy trochę soku jabłkowego lub z cytryny — wspaniale zbalansują ostrość imbiru.
Źródło zdjęcia: canva/Lesia Kapinosova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: stylzycia.radiozet