Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem niespodzianką
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.05.2022 10:12

Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem niespodzianką

Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem niespodzianką
canva/ YelenaYemchuk

Pomysł na wiosenny i szybki obiad, który oczaruje wszystkich domowników? Przygotuj chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem niespodzianką. Cukinia dodana do placków sprawi, że całe danie będzie jeszcze smaczniejsze, a placki błyskawicznie znikną z talerzy. Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią?

Placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Delikatne w środku, chrupiące z zewnątrz, wychodzą rewelacyjnie za każdym razem. Jedną z moich lubionych wersji tradycyjnych placków z tartych ziemniaków, są placuszki z dodatkiem cukinii, koperkiem i czosnkiem.

Danie jest bardzo aromatyczne i smakuje wyśmienicie. Placki podaję z jogurtem greckim lub kleksem kwaśnej śmietany. Cukinia przesmażona z resztą składników dodaje plackom lekkości i wiosennego akcentu, czosnek i koperek natomiast podkreślają smak.

Placki ziemniaczane przygotowuję głównie z zeszłorocznych ziemniaków lub odmian mącznych, ponieważ nie zawierają tak dużo wody, jak młode warzywa. Łatwiej je więc dobrze odcisnąć, a i ograniczona jest również ilość mąki w całym daniu, co przyczynia się do zmniejszenia kaloryczności placków.

Placki zrobisz również z ugotowanych ziemniaków. Jeśli zostały więc z obiadu z poprzedniego dnia, koniecznie przygotuj puszyste, drożdżowe placki ziemniaczane, nic się nie zmarnuje, a wszyscy będą zachwyceni.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g ziemniaków

  • mała cukinia

  • 2 duże ząbki czosnku

  • jajko

  • pęczek koperku

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • jogurt grecki lub kwaśna śmietana do podania

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, zetrzyj również cukinię i odstaw, aby puściły sok. Warzywa odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do większej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, mąkę, sól, pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i partiami wykładaj przygotowaną masę. Placki smaż po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną, smacznego.

Placki ziemniaczane z cukinią

Źródło zdjęcia: canva/ AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary.pl