Tofu, które odmienia życie. Chrupie i smakuje jak marzenie. Nikt nie zdoła mu się oprzeć
Dobry przepis na tofu pozwoli wam olśnić gości, którzy nie sięgają po mięso. Prosty i pełen smaku sos oraz dodatek mąki kukurydzianej sprawią, że wyjdzie chrupiące i niezwykle aromatyczne. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekty z pewnością zachwycą. Spróbujecie?
Chrupiące tofu w pysznym sosie z pewnością spodoba się nie tylko weganom. Danie jest aromatyczne i rozpływa się w ustach. Smaczne dodatki w postaci szczypiorku i sezamu sprawiają, że nabiera orientalnego charakteru. Skusicie się?
Przepis na pyszne chrupiące tofu
Składniki:
360-400 g tofu naturalnego
6 łyżek mąki kukurydzianej
4 łyżki syropu klonowego lub miodu
2 łyżka sosu sojowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki ziaren sezamu
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić chrupiące tofu? Przepis jest bardzo prosty
Tofu wyjmujemy z zalewy i delikatnie odsączamy. Kroimy je w kostkę i obtaczamy w mące kukurydzianej tak, by cała powierzchnia obkleiła się dodatkiem. W miseczce łączymy syrop klonowy, ketchup i sos sojowy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim tofu do zrumienienia otoczki. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli nie będziemy go zbyt często mieszać — wystarczy jedynie 1-2 razy potrząsnąć patelnią.
Gdy tofu zrumieni się ze wszystkich stron, wlewamy sos i rozprowadzamy go kolistym ruchem patelni po całej jej powierzchni. W ten sposób wymiesza się z chrupiącymi kosteczkami. Podgrzewamy do czasu, aż sos się nieznacznie zredukuje.
Patelnię zdejmujemy z ognia i przenosimy tofu na talerze. Najlepiej smakuje z ryżem i surówką np. z marchewki. Koniecznie posypcie je szczypiorkiem i sezamem.
Po inne pomysły na dania bez mięsa zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić pierogi ruskie bez nabiału. Ten natomiast zdrada sekret pysznych flaczków z boczniaka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników
Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą