Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.01.2022 01:00

Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

śledzie z cebulą
canva/Yana Gayvoronskaya

Lubimy śledzie nie tylko od święta. Są smaczne i zdrowe, więc chętnie jemy je na przekąskę. A czy zdarzyło wam się, że przyrządzone śledzie z cebulą były niezbyt smaczne, bo gorzkawe? A wiecie, co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak? Za chwilę zdradzimy wam kilka skutecznych sposobów na ten problem.

Najpopularniejszymi śledziami, po które sięgamy, są solone filety, czyli matiasy. Można je bowiem przygotować na wiele sposobów — dodać do sałatki czy wymieszać z aromatycznym sosem. Jednak najczęściej przygotowujemy śledzie z cebulą. Nic dziwnego — robi się je szybko i są bardzo smaczne. No może nie zawsze, bo czasami wychodzą gorzkie.

Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

Śledzie z cebulą czasami mają gorzki posmak. Jednak za ten smak nie odpowiadają same śledzie, a cebula. Wystarczy więc odpowiednio przygotować ją przed połączeniem ze śledziami, a problem zostanie rozwiązany.

Cebula swój ostry smak zawdzięcza związkom siarki. I to właśnie one w kilkadziesiąt minut po posiekaniu czy zblendowaniu nadają cebuli nieprzyjemnej goryczki.

By powstrzymać ten proces, cebulę po posiekaniu wystarczy sparzyć lub zblanszować. Jeśli chcesz ją sparzyć, umieść cebulę na sicie i przelej wrzątkiem. Cebulę możesz też zblanszować, czyli zalać wrzątkiem i odcedzić po minucie. W ten sposób nie tylko złagodzisz jej smak, ale też nieco zmiękczysz warzywo.

Innym sposobem na usunięcie goryczki z cebuli jest jej posolenie. Posiekaną cebulę trzeba oprószyć solą i odstawić na kilka minut. Sól zmiękczy cebulę i zneutralizuje jej goryczkę.

Inne sposoby na usunięcie goryczki z cebuli

Posiekaną cebulę można też na 10 sekund włożyć do kuchenki mikrofalowej. Po podgrzaniu cebulka zmięknie i straci na swojej ostrości.

Rozdrobnioną cebulę warto też wstawić na kilka godzin do lodówki. Niska temperatura zahamuje gorzknienie warzywa, ale nie pozbawi go soczystości.

Jeszcze szybszym sposobem na poprawienie smaku cebuli jest włożenie jej do zamrażarki. Wystarczą dosłownie 3-4 minuty, by złagodniała, ale nie straciła cebulowego smaku.

Na naszej stronie znajdziesz dokładny przepis na śledzie w oleju, a także na śledzie pod majonezową pierzynką.

cebula
cebula

Źródło zdjęcia: canva/jgareri

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, herbanew

Zapraszamy na nasz Instagram