Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju
Śledzie w oleju są klasyką, która syci na długie godziny, a także wybornie smakuje o każdej porze. Tomasz Strzelczyk z kanału "Oddasz Fartucha" ma swoją własną wersję, którą prezentujemy poniżej. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Śledzie w oleju są potrawą typowo postną, a na naszych stołach królują już od czasów przedwojennych. Intensywny aromat cebulki oraz ryby jest w końcu nie do przebicia.
Strzelczyk nie korzysta ze zwykłych śledzi, lecz z matiasa, czyli młodego wariantu śledzia. Dzięki temu całość ma bardziej delikatny smak. Warto jednak pamiętać, że matias jest droższy od śledzia.
Przepis na śledzie w oleju
Składniki:
1,6 kg płatów śledziowych typu matias
4 cebule
2 łyżeczki czarnego pieprzu
sok z dwóch cytryn
360 ml oleju słonecznikowego
3 liście laurowe
5 szt. ziela angielskiego
5 ziaren kolendry
Zacznij od przemycia płatów pod wodą, jeśli były zanurzone w solance. Osusz je ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski.
Cebule obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub półplasterki i także wrzuć je do miski. Dopraw składniki świeżym pieprzem mielonym, zmiażdżoną kolendrą, liśćmi laurowymi, sokiem cytrynowym i wymieszaj. Zalej wszystko olejem.
Przełóż zawartość miski do wyparzonych i czystych słoików. Zakręć je szczelnie i schowaj do lodówki, gdzie mogą być przechowywane przez kilka tygodni. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne śledzie po myśliwsku. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne śledzie w oleju.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Vorobeva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl