Co zrobić żeby kluski śląskie nie były twarde? Mamy najlepszy patent
Kluski śląskie są sycącym specjałem, który będzie pasował do niejednego obiadu. Sekretem miękkiego i wyjątkowo smacznego rarytasu jest odpowiednie dobranie proporcji ziemniaków, mąki i jajek. Mamy sprawdzony przepis, z którego zawsze wyjdą. Spróbujecie je przygotować?
Kluski śląskie wraz z modrą kapustą i zrazami stanowią klasyczny śląski obiad, którego nie odmówi sobie niejeden smakosz. Delikatny i rozpływający się w ustach specjał uzyskamy, gdy na każde pół kilograma ziemniaków dodamy jedno jajo, a 1 część mąki ziemniaczanej będzie przypadała na 4 części warzywnego purée. Skorzystajcie z naszej receptury i przyrządźcie je już dziś.
Przepis na idealne kluski śląskie
Składniki:
500 g ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajo
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy je. Kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, a następnie rozgniatamy je na purée. Warzywo umieszczamy w garnku i wyrównujemy powierzchnię masy.
Purée dzielimy na 4 części. Jedną z nich usuwamy i układamy na boku. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajo, solimy i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego gładką kulę, z której odkrywamy kawałki.
Kształtujemy je w kulki, a następnie palcem robimy wgłębienie na środku. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją delikatnie. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy kluski. Gotujemy je przez 10 minut. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i układamy na talerzu.
Wskazówka: wegańskie kluski śląskie uzyskacie, zastępując jajko kleikiem z siemienia lnianego. 1 łyżka mielonych ziaren zalana 3 łyżkami wrzątku stanowi odpowiednik 1 dużego jaja kurzego.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaskakująca, nieco zwariowana wersja tradycyjnej ćwikły. W roli głównej limonka i ostry dodatek
Jak ekspresowo wyczyścić sztućce? Kilka chwil i będą błyszczały
Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: newsy.gotujmy, winiary