Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty
Placki ziemniaczane są świetnym pomysłem na obiad. Są delikatne i mają chrupiącą skórkę. Niestety placki ziemniaczane zwykle są również bardzo tłuste, mamy na to jednak skuteczny sposób. Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu?
Placki ziemniaczane to kultowe danie, które wszyscy uwielbiamy. Niezależnie od tego, czy podane na słodko z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, czy gulaszem mięsnym, dodajmy do nich składnik, który sprawi, że będą lekkie i nie będą ociekać tłuszczem. Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu?
Placki ziemniaczane smażymy na sporej ilości rozgrzanego oleju, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Wystarczy dodać do masy ocet lub spirytus. Produkty dosłownie odpychają olej, przez co placki nie są tłuste.
Placki ziemniaczane możemy przygotować zarówno z zeszłorocznych, jak i świeżych ziemniaków. Bardzo ważna jest jednak ich odmiana- placki ziemniaczane będą najlepsze, kiedy przygotujemy je z gatunków mącznych. Jeśli chcemy zrobić placki z młodych ziemniaków, musimy również dodać o wiele więcej mąki, niż w przypadku zeszłorocznych.
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu?
Do masy ziemniaczanej dodajmy spirytus lub ocet. Proporcje są następujące- na 1 kg ziemniaków wlej łyżkę octu lub spirytusu. Produkty w plackach nie są wyczuwalne, a skutecznie blokują wchłanianie tłuszczu.
Spirytus lub ocet dodaje się również do smażenia pączków i faworków. To sprawdzona i skuteczna metoda, która w cukiernictwie stosowana jest od bardzo dawna.
Czym doprawić placki ziemniaczane?
Masę ziemniaczaną doprawmy solą i pieprzem. Na 1 kg ziemniaków dodajmy łyżeczkę soli. Do placków koniecznie dodajmy również szczyptę suszonego majeranku oraz dużą cebulę.
Cebulę, podobnie jak ziemniaki, zetrzyjmy na tarce, ponieważ wtedy znacznie lepiej połączy się z całą masą. Jeśli drobno posiekamy cebulkę, placki miejscami będą wyraźne w smaku, miejscami jednak będą nijakie.
Do placków ziemniaczanych przygotuj kultowy sos węgierski z dodatkiem czerwonej papryki. Placki świetnie smakują również z domowym sosem pieczarkowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne
Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym od Tomasza Strzelczyka
Chrupiący kalafior w cieście. Wyborny przysmak, nikt mu się nie oprze
Źródło: beszamel.se.pl, newsy.gotujmy.pl