Smakosze.pl
kotlety w cieście

Canva /bhofack2

Cudownie delikatne kotlety w aromatycznym cieście. Nigdy nie jadłeś lepszych

22 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Kotlety wcale nie muszą być nudne czy banalne. Jeśli masz dość kotletów smażonych w klasycznej panierce z bułki tartej, mamy tu coś w sam raz dla Ciebie. Chrupiąca panierka z dodatkiem aromatycznego czosnku będzie niewątpliwie obiadowym strzałem w dziesiątkę.

Nasza propozycja na kotlety, poza pyszną otoczką, wyróżnia się także ze względu na mięso. Do tego przepisu używamy bowiem filetu z piersi kurczaka. Dzięki temu te kotlety wprost zniewalają swoją delikatnością i pełnym smakiem.

Przepis na pyszne kotlety w czosnkowym cieście

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw do drobiu

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • ok. 3/4 szklanki wody

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć wyjątkowe chrupiące kotlety drobiowe

Filety z piersi kurczaka umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój je w poprzek na kotlety grubości ok. 1,5 cm. Każdy kotlet rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Do dużej miski wlej mleko. Dodaj pozostałe składniki marynaty-ciasta do kotletów: mąkę, jajko, wodę i przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.

Kotlety z kurczaka włóż do marynaty. Wymieszaj zawartość naczynia, aby całe mięso było równomiernie przykryte ciastem. Kotlety odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Na patelni rozgrzej olej. Kolejno kładź kotlety na gorący tłuszcz i smaż z każdej strony, aż dobrze się zrumienią. Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Spróbuj tych pysznych kotletów po parysku. Kotlety po góralsku nie mają sobie równych.

Canva / GMVozd

Canva / GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >