Cudownie delikatne kotlety w aromatycznym cieście. Nigdy nie jadłeś lepszych
Kotlety wcale nie muszą być nudne czy banalne. Jeśli masz dość kotletów smażonych w klasycznej panierce z bułki tartej, mamy tu coś w sam raz dla Ciebie. Chrupiąca panierka z dodatkiem aromatycznego czosnku będzie niewątpliwie obiadowym strzałem w dziesiątkę.
Nasza propozycja na kotlety, poza pyszną otoczką, wyróżnia się także ze względu na mięso. Do tego przepisu używamy bowiem filetu z piersi kurczaka. Dzięki temu te kotlety wprost zniewalają swoją delikatnością i pełnym smakiem.
Przepis na pyszne kotlety w czosnkowym cieście
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mieszanki przypraw do drobiu
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
ok. 3/4 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak usmażyć wyjątkowe chrupiące kotlety drobiowe
Filety z piersi kurczaka umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój je w poprzek na kotlety grubości ok. 1,5 cm. Każdy kotlet rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa.
Do dużej miski wlej mleko. Dodaj pozostałe składniki marynaty-ciasta do kotletów: mąkę, jajko, wodę i przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
Kotlety z kurczaka włóż do marynaty. Wymieszaj zawartość naczynia, aby całe mięso było równomiernie przykryte ciastem. Kotlety odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Na patelni rozgrzej olej. Kolejno kładź kotlety na gorący tłuszcz i smaż z każdej strony, aż dobrze się zrumienią. Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Spróbuj tych pysznych kotletów po parysku. Kotlety po góralsku nie mają sobie równych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów