Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudownie delikatne kotlety w aromatycznym cieście. Nigdy nie jadłeś lepszych
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 22.09.2022 14:45

Cudownie delikatne kotlety w aromatycznym cieście. Nigdy nie jadłeś lepszych

kotlety w cieście
Canva /bhofack2

Kotlety wcale nie muszą być nudne czy banalne. Jeśli masz dość kotletów smażonych w klasycznej panierce z bułki tartej, mamy tu coś w sam raz dla Ciebie. Chrupiąca panierka z dodatkiem aromatycznego czosnku będzie niewątpliwie obiadowym strzałem w dziesiątkę.

Nasza propozycja na kotlety, poza pyszną otoczką, wyróżnia się także ze względu na mięso. Do tego przepisu używamy bowiem filetu z piersi kurczaka. Dzięki temu te kotlety wprost zniewalają swoją delikatnością i pełnym smakiem.

Przepis na pyszne kotlety w czosnkowym cieście

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw do drobiu

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • ok. 3/4 szklanki wody

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć wyjątkowe chrupiące kotlety drobiowe

Filety z piersi kurczaka umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój je w poprzek na kotlety grubości ok. 1,5 cm. Każdy kotlet rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Do dużej miski wlej mleko. Dodaj pozostałe składniki marynaty-ciasta do kotletów: mąkę, jajko, wodę i przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.

Kotlety z kurczaka włóż do marynaty. Wymieszaj zawartość naczynia, aby całe mięso było równomiernie przykryte ciastem. Kotlety odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Na patelni rozgrzej olej. Kolejno kładź kotlety na gorący tłuszcz i smaż z każdej strony, aż dobrze się zrumienią. Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Spróbuj tych pysznych kotletów po parysku. Kotlety po góralsku nie mają sobie równych.

Canva / GMVozd
Canva / GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: