Smakosze.pl
Kotlety schabowe po góralsku

canva/Jaromila

Kotlety schabowe po góralsku zaskoczą zdetronizują klasyczną wersję dania. Hit nad hity

22 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Próbowaliście kiedyś kotletów schabowych po góralsku? Panierowane mięso z pyszną pierzynką z sera i szynki smakuje obłędnie. Przyrządzenie dania jest bardzo proste. Zaskoczcie rodzinę tym przysmakiem, a obiad szybko zniknie z talerzy. Jeszcze nie raz u was zagości - tak jest pyszny.

Wiele jest sposobów przygotowania kotletów schabowych. Proponowana przez nas odsłona z dodatkiem pysznego żółtego sera i wędzonej szynki ma szansę spodobać się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Soczyste mięso przyjemnie komponuje się z topionym serem i delikatnie chrupiącą szynką. Skusicie się ?

Pyszne gruszki w occie - prosty przepis

Obłędnie pyszne gruszki w occie na słodko. Niezastąpiony dodatek do serów

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite kotlety schabowe

Składniki:

  • pół kilograma schabu bez kości

  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej

  • kilka plastrów sera żółtego

  • 1-2 jaja

  • sól i pieprz w ilość do smaku

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • bułka tarta do obtoczenia mięsa

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe po góralsku? Rarytas z aromatyczną pierzynką jest prosty w przygotowaniu

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Rozbijamy je przy pomocy tłuczka, a następnie posypujemy solą oraz pieprzem. Kotlety schabowe obtaczamy w mące, roztrzepanym przy pomocy widelca jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso na niewielkim ogniu do czasu, aż delikatnie się zrumieni. Na tak przygotowanych kotletach układamy po plastrze szynki i sera.

Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Gdy ser się roztopi, wyjmujemy je i podajemy. Najlepiej smakują z purée ziemniaczanym i świeżą surówką z marchewki na słodko.

Wskazówka: jeśli nie macie patelni, którą możecie włożyć do pieca, umieśćcie usmażone kotlety w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i w nim zapiekajcie danie.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na mięsne dania. Spróbujcie prostego przepisu babci Stasi na mielone z piekarnika. Polecamy również nietuzinkowe kotlety schabowe w panierce z chipsów.

Kotlety schabowe po góralsku są znakomite

canva/Kamlesh_Sethy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >