Smakosze.pl
Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia

canva/DAPA Images

Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia

7 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Na grillu przygotowujemy niemal wszystko- mięsa, ryby, warzywa. Potrawy z grilla smakują rewelacyjnie. Wiele osób kupuje gotowe produkty w marynacie, np. karkówki, filety z kurczaka, boczek. Okazuje się, że popełniają poważny błąd.

Grillowanie mamy we krwi. Każdy z nas uwielbia różnego rodzaju potrawy z grilla i całą atmosferę, jaka towarzyszy przygotowywaniu dań z rusztu. Lato to idealny czas na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Bardzo często popełniamy jednak błąd, czego nie grillować?

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

CZYTAJ DALEJ

O ile zawsze myjemy i czyścimy sam ruszt przed grillowaniem potraw, tak nie zwracamy już uwagi na to, jak peklowane i marynowane jest mięso, które chcemy zjeść. Czego nie grillować? Wystrzegajmy się gotowych produktów na grilla, które w składzie mają saletrę.

Na grillu przygotujemy każde mięso, jednak wszystkie marynaty przygotujmy sami. Nigdy nie grillujmy również gotowych wędlin i boczku. Co na grilla? Możemy grillować ryby, warzywa, jednak wszystko zawsze przygotujmy samodzielnie.

Czego nie grillować? Polacy je uwielbiają, jednak konsekwencje mogą być opłakane

Nie powinniśmy grillować wędlin i mięs, które były wcześniej peklowane przy pomoc saletry. Saletra jest związkiem wykorzystywanym w masarstwie do przedłużenia trwałości i świeżości mięsa, a także do utrzymania ładnego, różowego koloru.

Saletra podczas obróbki termicznej na grillu, uwalnia potencjalnie szkodliwe dla zdrowia nitrozoaminy, dlatego też powinniśmy unikać przetworzonego mięsa, jak wędlin, boczku i gotowych produktów w marynacie, kiedy mamy zamiar przygotować dania z grilla.

Jakie dania możemy grillować? Jak je przygotować?

Unikajmy gotowych produktów na grilla. Marynatę do karkówki zrobimy sami, wtedy będziemy mieć pewność, że jest smaczna, soczysta i o wiele zdrowsza niż kupiona w sklepie- tu poznasz przepis na soczystą karkówkę z grilla.

Mięso drobiowe i boczek również możemy sami przygotować. Warzywa, jak cukinia, papryka, bakłażan, a nawet arbuz, z grilla smakują rewelacyjnie. Na ruszcie przygotować możemy również ryby- tu dowiesz się, jakie ryby z grilla smakują najlepiej i jakie powinniśmy wybierać.

Dania z grilla

canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsweek, żywienie medonet

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >