Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.08.2022 17:47

Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia

Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia
canva/DAPA Images

Na grillu przygotowujemy niemal wszystko- mięsa, ryby, warzywa. Potrawy z grilla smakują rewelacyjnie. Wiele osób kupuje gotowe produkty w marynacie, np. karkówki, filety z kurczaka, boczek. Okazuje się, że popełniają poważny błąd.

Grillowanie mamy we krwi. Każdy z nas uwielbia różnego rodzaju potrawy z grilla i całą atmosferę, jaka towarzyszy przygotowywaniu dań z rusztu. Lato to idealny czas na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Bardzo często popełniamy jednak błąd, czego nie grillować?

O ile zawsze myjemy i czyścimy sam ruszt przed grillowaniem potraw, tak nie zwracamy już uwagi na to, jak peklowane i marynowane jest mięso, które chcemy zjeść. Czego nie grillować? Wystrzegajmy się gotowych produktów na grilla, które w składzie mają saletrę.

Na grillu przygotujemy każde mięso, jednak wszystkie marynaty przygotujmy sami. Nigdy nie grillujmy również gotowych wędlin i boczku. Co na grilla? Możemy grillować ryby, warzywa, jednak wszystko zawsze przygotujmy samodzielnie.

Czego nie grillować? Polacy je uwielbiają, jednak konsekwencje mogą być opłakane

Nie powinniśmy grillować wędlin i mięs, które były wcześniej peklowane przy pomoc saletry. Saletra jest związkiem wykorzystywanym w masarstwie do przedłużenia trwałości i świeżości mięsa, a także do utrzymania ładnego, różowego koloru.

Saletra podczas obróbki termicznej na grillu, uwalnia potencjalnie szkodliwe dla zdrowia nitrozoaminy, dlatego też powinniśmy unikać przetworzonego mięsa, jak wędlin, boczku i gotowych produktów w marynacie, kiedy mamy zamiar przygotować dania z grilla.

Jakie dania możemy grillować? Jak je przygotować?

Unikajmy gotowych produktów na grilla. Marynatę do karkówki zrobimy sami, wtedy będziemy mieć pewność, że jest smaczna, soczysta i o wiele zdrowsza niż kupiona w sklepie- tu poznasz przepis na soczystą karkówkę z grilla.

Mięso drobiowe i boczek również możemy sami przygotować. Warzywa, jak cukinia, papryka, bakłażan, a nawet arbuz, z grilla smakują rewelacyjnie. Na ruszcie przygotować możemy również ryby- tu dowiesz się, jakie ryby z grilla smakują najlepiej i jakie powinniśmy wybierać.

Dania z grilla
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsweek, żywienie medonet