Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czesi robią tatara inaczej niż Polacy. Nie do wiary, na czym go podają
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.02.2023 21:35

Czesi robią tatara inaczej niż Polacy. Nie do wiary, na czym go podają

tatar po czesku
Canva / ShyMan

Tatar jest dobrze nam znaną potrawą. Podany w cebulką, kiszonymi ogórkami i świeżym pieczywem ma rzeszę swoich oddanych fanów. Czy wiecie jednak, że to danie serwowane przez naszych czeskich sąsiadów ma zupełnie inne oblicze? Mięso jest intensywnie przyprawione, a na talerzu obok niego nie może zabraknąć smażonego chleba i ząbków świeżego czosnku.

Co kryje się w tatarze podanym na czeskim stole?

Tatar przygotowany przez Czecha jest w smaku diametralnie inny, niż ten, którego znamy w Polsce. Przede wszystkich wyróżnia go intensywny aromat pomidorów, papryki oraz czosnku. Dodatkową porcję czosnku dostaniemy też w ząbkach obok mięsa. Służą ono do nacierania chrupiących, podsmażonych na oleju kromek białego pieczywa.

Dlaczego dodajemy sól do ciasta? Powód wręcz zachwyca

Przepis na niezwykłego tatara przyprawionego czeskim sposobem

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 4-6 kromek białego chleba
  • świeże ząbki czosnku
  • olej do smażenia

 

Jak przyrządzić tatara jak w czeskiej restauracji?

Przygotuj mięso do tatara. W tym celu wołowinę drobno posiekaj. Możesz ją także zmielić za pomocą maszynki

Cebulę do tatara drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do przygotowanej wcześniej polędwicy wołowej.

Do składników na tatar dodaj żółtko. Dołóż też ketchup, oba sosy, a także olej, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Całość przykryj i odstaw na 15-20 minut do lodówki.

W międzyczasie przygotuj pieczywo do tatara. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz połóż kromki i chleba i podsmażaj z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Schłodzone mięso na tatar podziel na 2 porcje i rozłóż na talerze. Do każdej porcji dodaj złociste grzanki, a także obrane ząbki świeżego czosnku. Czosnkiem nacieraj pieczywo przed przystąpieniem do jedzenia. Tatara możesz dodatkowo udekorować paskiem papryki oraz piórkiem cebuli. Kultową przystawkę możesz przyrządzić także w wersji rybnej. Wołowy tatar Magdy Gessler to prawdziwy mięsny rarytas.

grzanki nacierane czosnkiem.png