Czosnkowo-ziołowa karkówka z grilla. Najlepszy specjał z rusztu
Szukacie pomysłu na niebanalną karkówkę z grilla? Zamarynujecie mięso w prostej kompozycji ziół i czosnku. Przyrządzona na bazie oliwy z oliwek aromatyczna mieszanka sprawi, że danie będzie pięknie pachniało. Zaskoczy was również delikatnością i soczystością. Spróbujecie?
Smakowitą karkówkę z grilla uzyskamy, tylko wtedy, gdy odpowiednio zamarynujemy mięso. Proponujemy zatopić ją w mieszance czosnku i ziół. Zapach, jaki pojawi się podczas pieczenia, sprawi, że każdemu pocieknie ślinka. Będzie przepysznie.
Przepis na aromatyczną karkówkę z grilla
Składniki:
pół kilograma karkówki
5 łyżek oliwy z oliwek
2 spore ząbki czosnku
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich lub suszonej bazylii wymieszanej z oregano
szczypta kurkumy
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować wyborną karkówkę z grilla kalafiora? Kluczowa jest dobrze skomponowana marynata
Czosnek obieramy i rozdrabniamy przy pomocy praski. Możemy go też posiekać. Przyprawę umieszczamy w misce, a następnie wlewamy do niej oliwę z oliwek.
Wsypujemy również zioła prowansalskie, kurkumę, nieco soli i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Karkówkę oczyszczamy. Kroimy ją w plastry, a następnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą.
Mięso wkładamy do miski po marynacie i przykrywamy naczynie folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną karkówkę doprowadzamy do temperatury pokojowej.
Wrzucamy ją na dobrze rozgrzanego grilla i przyrządzamy, aż zmięknie i delikatnie się zrumieni. Podczas pieczenia raz obracamy. Podajemy z sałatką grecką i pieczonymi ziemniakami. Smacznego.
Po inne pomysły na karkówkę zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy mięso przyrządzane w musztardzie oraz znakomity patent na upieczenie jej w rękawie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki mają sposoby na idealne ciasto drożdżowe. Ich sekret tkwi w 2 sztuczkach
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku