Smakosze.pl
Żurek

canva/fired1991, Getty Images

Czym różni się żurek od barszczu białego?

22 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Mogłoby się wydawać, że żurek i barszcz są takie samej, jednak istnieją między nimi znacznie różnice. Podstawowa polega na tym, że żurek robiony jest na zakwasie żytnim, a barszcz biały zakwasie pszennym. Niżej zdradzamy jak przygotować odpowiedni zakwas.

Tradycyjny żur gotowany jest na wywarze z białej kiełbasy oraz wędzonki. Z kolei barszcz biały powstaje na bazie mleka, grzybów oraz zakwasu. Jest w nim również więcej warzyw.

Żurek z kolei często składa się również z ziemniaków zalanych czystym żurem z kiełbasą oraz dodatkiem jajek gotowanych na twardo. Aby cieszyć się dobrym smakiem obu tych zup, należy postarać się o przygotowanie dobrego zakwasu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zakwas do żurku lub barszczu białego

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej lub pszennej

  • pół litra przegotowanej letniej wody,

  • przyprawy: czosnek, liście laurowe, ziele angielskie

Mąkę wsyp do wyparzonego, wymytego i suchego słoika. Zalej ją wodą, wymieszaj i dodaj przyprawy. Przykryj słoik gazą i odstaw na 2-3 dni w ciepłe miejsce.

Kotlet w jajku

Hitowe kotlety lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte

CZYTAJ DALEJ

Pamiętaj, aby raz dziennie przemieszać zakwas, aby mąka równomiernie unosiła się w wodzie, co ułatwi bakteriom jej spożycie. Warto także dosypywać po pół łyżeczki mąki, aby mikroorganizmy miały co jeść.

Po 5 dniach zakwas powinien być już gotowy. Taki specyfik można przechowywać w lodówce maksymalnie 10 dni.

Barszcz

Źródło: canva/papkin, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: regiodom.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >