Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czym różni się żurek od barszczu białego?
Adam Moskal
Adam Moskal 22.08.2021 02:00

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Żurek
canva/fired1991, Getty Images

Mogłoby się wydawać, że żurek i barszcz są takie samej, jednak istnieją między nimi znacznie różnice. Podstawowa polega na tym, że żurek robiony jest na zakwasie żytnim, a barszcz biały zakwasie pszennym. Niżej zdradzamy jak przygotować odpowiedni zakwas.

Tradycyjny żur gotowany jest na wywarze z białej kiełbasy oraz wędzonki. Z kolei barszcz biały powstaje na bazie mleka, grzybów oraz zakwasu. Jest w nim również więcej warzyw.

Żurek z kolei często składa się również z ziemniaków zalanych czystym żurem z kiełbasą oraz dodatkiem jajek gotowanych na twardo. Aby cieszyć się dobrym smakiem obu tych zup, należy postarać się o przygotowanie dobrego zakwasu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zakwas do żurku lub barszczu białego

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej lub pszennej

  • pół litra przegotowanej letniej wody,

  • przyprawy: czosnek, liście laurowe, ziele angielskie

Mąkę wsyp do wyparzonego, wymytego i suchego słoika. Zalej ją wodą, wymieszaj i dodaj przyprawy. Przykryj słoik gazą i odstaw na 2-3 dni w ciepłe miejsce.

Pamiętaj, aby raz dziennie przemieszać zakwas, aby mąka równomiernie unosiła się w wodzie, co ułatwi bakteriom jej spożycie. Warto także dosypywać po pół łyżeczki mąki, aby mikroorganizmy miały co jeść.

Po 5 dniach zakwas powinien być już gotowy. Taki specyfik można przechowywać w lodówce maksymalnie 10 dni.

Barszcz

Źródło: canva/papkin, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: regiodom.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przyprawy