Czym różni się żurek od barszczu białego?
Mogłoby się wydawać, że żurek i barszcz są takie samej, jednak istnieją między nimi znacznie różnice. Podstawowa polega na tym, że żurek robiony jest na zakwasie żytnim, a barszcz biały zakwasie pszennym. Niżej zdradzamy jak przygotować odpowiedni zakwas.
Tradycyjny żur gotowany jest na wywarze z białej kiełbasy oraz wędzonki. Z kolei barszcz biały powstaje na bazie mleka, grzybów oraz zakwasu. Jest w nim również więcej warzyw.
Żurek z kolei często składa się również z ziemniaków zalanych czystym żurem z kiełbasą oraz dodatkiem jajek gotowanych na twardo. Aby cieszyć się dobrym smakiem obu tych zup, należy postarać się o przygotowanie dobrego zakwasu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zakwas do żurku lub barszczu białego
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej lub pszennej
pół litra przegotowanej letniej wody,
przyprawy: czosnek, liście laurowe, ziele angielskie
Mąkę wsyp do wyparzonego, wymytego i suchego słoika. Zalej ją wodą, wymieszaj i dodaj przyprawy. Przykryj słoik gazą i odstaw na 2-3 dni w ciepłe miejsce.
Pamiętaj, aby raz dziennie przemieszać zakwas, aby mąka równomiernie unosiła się w wodzie, co ułatwi bakteriom jej spożycie. Warto także dosypywać po pół łyżeczki mąki, aby mikroorganizmy miały co jeść.
Po 5 dniach zakwas powinien być już gotowy. Taki specyfik można przechowywać w lodówce maksymalnie 10 dni.
Źródło: canva/papkin, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: regiodom.pl