Delikatne kotlety drobiowe wg przepisu siostry Anastazji
Czy wiecie, że z fileta kurczaka można zrobić wyśmienite kotlety? Nie sznycle, tylko bardziej kotlety mielone, a w sumie nie mielone, tylko siekane. Zobaczcie, jak takie deikatne kotlety drobiowe robi siostra Anastazja. Będziecie nimi zachwyceni.
Kotlety mielone znacie już doskonale. Robicie je często, z mielonej łopatki wieprzowej albo z mięsa wieprzowo-wołowego. Jeśli jednak macie ochotę na lżejszą postać takich kotletów, skorzystajcie z przepisu siostry Anastazji. Siostra robi je z chudego fileta drobiowego, którego nie mieli, tylko drobno sieka. To naprawdę ciekawa i smaczna wersja kotletów.
Delikatne kotlety drobiowe wg przepisu siostry Anastazji
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
2 cebule
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
czosnek granulowany
słodka, mielona papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów drobiowych
Filety oczyść, opłucz, osusz, dość drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa.
Mięso i cebulę wymieszaj z żółtkami, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Odstaw na 15 minut.
W tym czasie białka ubij na sztywno, dodaj do mięsnej masy razem z mąką pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszaj.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na patelni rozgrzej olej. Dużą łyżką kładź na nią porcje przygotowanej masy. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż kotlety zrumienią się. Podawaj np. z ryżem i surówką z marchewki.
Po więcej obiadowych inspiracji zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis na soczyste kotlety mielone oraz dowiecie się jak zrobić pieczone kotlety mielone.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchniana5