Delikatne naleśniki z dodatkiem wody gazowanej. Wyborny, wyjątkowy smak
Naleśniki są proste do zrobienia. Trzeba jednak znać parę tajników, by wyszły delikatne i cienkie. My uzyskamy dziś ten efekt, robiąc ciasto naleśnikowe z dodatkiem wody gazowanej. Naleśniki będą też miały wyborny, wyjątkowy smak i będą doskonale łączyły się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi.
Ciasto na naleśniki powstaje po wymieszaniu mąki, jajek i mleka. Tak przewiduje przepis podstawowy. Jednak oczywiście można go zmieniać, zastępując w zasadzie każdy z tych składników innym.
My proponujemy rozmieszać ciasto naleśnikowe mlekiem i wodą gazowaną. Dzięki tej mieszance ciasto jest rzadsze, delikatniejsze i odpowiednio spulchnione. Po usmażeniu wychodzą z niego lekkie i elastyczne naleśniki.
Przepis na naleśniki z dodatkiem wody gazowanej
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie naleśników na wodzie
W misce umieść mąkę, jajka i sól. Wlej mleko, wymieszaj gładkie ciasto. Rozcieńcz je, dolewając do niego gazowaną wodę.
Gładkie ciasto naleśnikowe odstaw na ok. 30 minut, by odpoczęło. Dzięki temu nabierze odpowiedniej konsystencji.
Jeśli przed smażeniem ciasto będzie gęściejsze niż płynna, gęsta śmietana, rozprowadź je jeszcze odrobiną mleka lub wody.
Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem lub masłem klarowanym. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź ją równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy. Naleśniki smaż, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni i podaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli zaś mają trochę poleżeć, układaj je w stosik i przykryj talerzem, by nie obeschły.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki na kefirze, a także na naleśniki z dodatkiem piwa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię
Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny
Źródło: kuchnia-domowa