Smakosze.pl
kurczak w cieście francuskim

canva/iko636

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukacie pomysłu na szybkie i oryginalne danie? Możecie upiec delikatny filet z kurczaka w cieście francuskim. Jest to doskonały pomysł na obiad lub kolację, nawet na domowe uroczystości. Danie wygląda bardzo elegancko i jest niezwykle smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Gotowe ciasto francuskie jest doskonałym, kulinarnym wynalazkiem. Bardzo szybko można bowiem z niego przygotować smaczny deser czy wytrawną potrawę. Doskonale komponuje się bowiem z dodatkami słodkimi i słonymi.

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

CZYTAJ DALEJ

Dziś wykorzystamy ciasto francuskie do przygotowania smacznego obiadu lub kolacji. Gdy owiniecie nim kawałek delikatnego mięsa, takiego jak filet z kurczaka, całość szybko się upiecze, zamieniając się w oryginalną i pyszną potrawę.

Przepis na filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim

Składniki:

  • 2 duże, pojedyncze filety z kurczaka

  • oregano

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • 1 ząbek czosnku

  • 10 dag świeżego szpinaku

  • gałka muszkatołowa

  • mielona słodka papryka

  • ok. 5 dag sera feta lub pleśniowego

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 żółtko

Przygotowanie kurczaka pieczonego w cieście

Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz. Z każdego odkrój polędwiczkę. W większej części zrób z jednej strony nacięcie, tak by powstała kieszonka.

Mięso oprósz solą, pieprzem i oregano. Rozmiękczone masło rozetrzyj ze zmiażdżonym czosnkiem, posmaruj nim mięso.

Szpinak opłucz, wrzuć na 30 sekund na wrzątek. Odcedź, przestudź, posiekaj, dopraw solą, pieprzem i gałką. Wymieszaj z posiekanym serem.

Przygotowanym farszem napełnij kurczakowe kieszonki, oprósz je papryką. Odkrojone polędwiczki przełóż farszem i też oprósz papryką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 st. C.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na trzy prostokąty. Na dwóch z nich połóż filety z kieszonkami, na trzecim polędwiczki.

Kawałki mięsa zawiń w ciasto francuskie, połączenie ciasta posmaruj żółtkiem i lekko dociśnij. Żółtkiem posmaruj też wierzch ciasta. Całość piecz 30-40 minut na złoty kolor.

Na naszej stronie znajdziesz również przepis na filety z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów, a także na kotlety z fileta kurczaka.

szpinak

szpinak

Źródło zdjęcia: canva/alicjane

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >