Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.07.2022 22:13

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

kurczak w cieście francuskim
canva/iko636

Szukacie pomysłu na szybkie i oryginalne danie? Możecie upiec delikatny filet z kurczaka w cieście francuskim. Jest to doskonały pomysł na obiad lub kolację, nawet na domowe uroczystości. Danie wygląda bardzo elegancko i jest niezwykle smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Gotowe ciasto francuskie jest doskonałym, kulinarnym wynalazkiem. Bardzo szybko można bowiem z niego przygotować smaczny deser czy wytrawną potrawę. Doskonale komponuje się bowiem z dodatkami słodkimi i słonymi.

Dziś wykorzystamy ciasto francuskie do przygotowania smacznego obiadu lub kolacji. Gdy owiniecie nim kawałek delikatnego mięsa, takiego jak filet z kurczaka, całość szybko się upiecze, zamieniając się w oryginalną i pyszną potrawę.

Przepis na filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim

Składniki:

  • 2 duże, pojedyncze filety z kurczaka

  • oregano

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • 1 ząbek czosnku

  • 10 dag świeżego szpinaku

  • gałka muszkatołowa

  • mielona słodka papryka

  • ok. 5 dag sera feta lub pleśniowego

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 żółtko

Przygotowanie kurczaka pieczonego w cieście

Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz. Z każdego odkrój polędwiczkę. W większej części zrób z jednej strony nacięcie, tak by powstała kieszonka.

Mięso oprósz solą, pieprzem i oregano. Rozmiękczone masło rozetrzyj ze zmiażdżonym czosnkiem, posmaruj nim mięso.

Szpinak opłucz, wrzuć na 30 sekund na wrzątek. Odcedź, przestudź, posiekaj, dopraw solą, pieprzem i gałką. Wymieszaj z posiekanym serem.

Przygotowanym farszem napełnij kurczakowe kieszonki, oprósz je papryką. Odkrojone polędwiczki przełóż farszem i też oprósz papryką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 st. C.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na trzy prostokąty. Na dwóch z nich połóż filety z kieszonkami, na trzecim polędwiczki.

Kawałki mięsa zawiń w ciasto francuskie, połączenie ciasta posmaruj żółtkiem i lekko dociśnij. Żółtkiem posmaruj też wierzch ciasta. Całość piecz 30-40 minut na złoty kolor.

Na naszej stronie znajdziesz również przepis na filety z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów, a także na kotlety z fileta kurczaka.

szpinak
szpinak

Źródło zdjęcia: canva/alicjane

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku