Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędny kalafior w cieście naleśnikowym. Sekret cudownego smaku tkwi w 1 przyprawie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.07.2022 12:48

Obłędny kalafior w cieście naleśnikowym. Sekret cudownego smaku tkwi w 1 przyprawie

Obłędny kalafior w cieście naleśnikowym. Sekret cudownego smaku tkwi w 1 przyprawie
canva/bonchan

Masz ochotę na pyszną przekąskę, lekką kolację lub wyśmienity dodatek obiadowy? Przygotuj kalafior w cieście naleśnikowym, to proste, ale wyśmienite danie, które posmakuje całej rodzinie. Ciocia Mariola wyjawiła swój przepis na kalafiora w cieście z dodatkiem wędzonej papryki, koniecznie musisz spróbować.

Kalafiora możemy przygotować na wiele sposób, jest tak uniwersalny, że zrobimy z niego zapiekanki, steki, ugotujemy zupę, dodamy do sałatek, a nawet zrobimy przetwory na zimę. Możemy również przygotować kalafiora w cieście naleśnikowym przepisu cioci Marioli, sekretem smaku są przyprawy.

Ciocia Mariola do ciasta naleśnikowego dodaje solidną porcję wędzonej papryki, szczyptę suszonych ziół i oczywiście sól. Ugotowane różyczki kalafiora obtacza w cieście i smaży na rozgrzanym oleju. Tak przygotowany kalafior w cieście naleśnikowym smakuje fantastycznie.

Przed smażeniem kalafiora w cieście naleśnikowym ugotujmy warzywo w gorącej, osolonej wodzie. Pamiętajmy jednak, żeby nie przeciągnąć kalafiora, gdyż się rozleci i nie damy rady obtoczyć go w cieście. Kalafior musi być miękki, ale jędrny.

Kalafior w cieście naleśnikowym. Przepis cioci Marioli podbija Internet

Składniki:

  • kalafior

  • olej do smażenia

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • szklanka mąki

  • 1,5 szklanki mleka

  • sól, pieprz

  • papryka wędzona

  • szczypta ziół prowansalskich

  • 2 jajka

Jak zrobić kalafior w cieście naleśnikowym? Będzie gotowy w kilkanaście minut

Kalafior podziel na małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie- tu dowiesz się, jak ugotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu. Różyczki odcedź i osusz, nie mogą być przegotowane, muszą być jędrne. Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę wymieszaj z mlekiem, jajkami, papryką wędzoną, solą, ziołami.

Ciasto musi być dość gęste, w razie potrzeby wsyp więcej mąki. Każdy kawałek kalafiora obtocz dokładnie w cieście i smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut, na złoty kolor. Nie wyrzucaj liści kalafiora, są idealne między innymi do zawijania gołąbków.

Różyczki kalafiora
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie