Obłędny kalafior w cieście naleśnikowym. Sekret cudownego smaku tkwi w 1 przyprawie
Masz ochotę na pyszną przekąskę, lekką kolację lub wyśmienity dodatek obiadowy? Przygotuj kalafior w cieście naleśnikowym, to proste, ale wyśmienite danie, które posmakuje całej rodzinie. Ciocia Mariola wyjawiła swój przepis na kalafiora w cieście z dodatkiem wędzonej papryki, koniecznie musisz spróbować.
Kalafiora możemy przygotować na wiele sposób, jest tak uniwersalny, że zrobimy z niego zapiekanki, steki, ugotujemy zupę, dodamy do sałatek, a nawet zrobimy przetwory na zimę. Możemy również przygotować kalafiora w cieście naleśnikowym przepisu cioci Marioli, sekretem smaku są przyprawy.
Ciocia Mariola do ciasta naleśnikowego dodaje solidną porcję wędzonej papryki, szczyptę suszonych ziół i oczywiście sól. Ugotowane różyczki kalafiora obtacza w cieście i smaży na rozgrzanym oleju. Tak przygotowany kalafior w cieście naleśnikowym smakuje fantastycznie.
Przed smażeniem kalafiora w cieście naleśnikowym ugotujmy warzywo w gorącej, osolonej wodzie. Pamiętajmy jednak, żeby nie przeciągnąć kalafiora, gdyż się rozleci i nie damy rady obtoczyć go w cieście. Kalafior musi być miękki, ale jędrny.
Kalafior w cieście naleśnikowym. Przepis cioci Marioli podbija Internet
Składniki:
kalafior
olej do smażenia
Składniki na ciasto naleśnikowe:
szklanka mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
papryka wędzona
szczypta ziół prowansalskich
2 jajka
Jak zrobić kalafior w cieście naleśnikowym? Będzie gotowy w kilkanaście minut
Kalafior podziel na małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie- tu dowiesz się, jak ugotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu. Różyczki odcedź i osusz, nie mogą być przegotowane, muszą być jędrne. Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę wymieszaj z mlekiem, jajkami, papryką wędzoną, solą, ziołami.
Ciasto musi być dość gęste, w razie potrzeby wsyp więcej mąki. Każdy kawałek kalafiora obtocz dokładnie w cieście i smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut, na złoty kolor. Nie wyrzucaj liści kalafiora, są idealne między innymi do zawijania gołąbków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie
Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa
Źródło: mojegotowanie