Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej? Cudowne korzyści dla każdego
Ogórkowa jest jedną z częściej goszczących na naszych stołach zup. Wyraziste w smaku danie będzie łagodniejsze, jeśli dodamy do niego zblendowanego ziemniaka. W takiej wersji posmakuje nawet największym sceptykom. Sprawdźcie ten patent koniecznie.
Choć ogórkową w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej, jeden element pozostaje wspólny — kwaśny smak. Można oczywiście zmniejszyć ilość dodanych ogórków kiszonych, lecz wtedy zupa może stać się mdła. O wiele lepiej będzie zmiksować ziemniaka i połączyć go z płynem.
Przepis na kremową ogórkową z ziemniakiem
Składniki:
2,5 l wody
2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
ćwiartka niedużego selera
kawałek niewielkiego pora
2 małe liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
6 średnich ziemniaków
500 g ogórków kiszonych
3 łyżki oleju rzepakowego
posiekany koperek
100 g śmietanki 12% (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obieramy i myjemy je. Pora dokładnie płuczemy. Wszystko umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy w kawałkach. Zagotowujemy, a następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu przez pół godziny.
Ziemniaki również obieramy i myjemy. Gotujemy je do miękkości w osobnym garnku. Ogórki kiszone ścieramy na tarce. Z garnka z bulionem usuwamy jarzyny i przyprawy. Dodajemy ogórki wraz z olejem rzepakowym.
Gotujemy około 10 minut. Przestudzone ziemniaki blendujemy i łączymy z zupą. Chwilę gotujemy i sprawdzamy smak. Doprawiamy wedle uznania posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem.
Jeśli zupa jednak wyszła zbyt delikatna, możemy ją podlać odrobiną wody z ogórków. Możemy też zaprawić ją śmietaną Smacznego.
Po więcej przepisów na ogórkową zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na to danie z dodatkiem chrzanu i kiełbasy, a także obszerny materiał wyjaśniający, dlaczego do tej zupy warto dodać żółtko.
Źródło zdjęcia: canva/dziewul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Źródło: gotowanie.onet, gotujmy