Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej? Cudowne korzyści dla każdego

Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej? Cudowne korzyści dla każdego

Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej
canva/Dar1930

Ogórkowa jest jedną z częściej goszczących na naszych stołach zup. Wyraziste w smaku danie będzie łagodniejsze, jeśli dodamy do niego zblendowanego ziemniaka. W takiej wersji posmakuje nawet największym sceptykom. Sprawdźcie ten patent koniecznie.

Choć ogórkową w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej, jeden element pozostaje wspólny — kwaśny smak. Można oczywiście zmniejszyć ilość dodanych ogórków kiszonych, lecz wtedy zupa może stać się mdła. O wiele lepiej będzie zmiksować ziemniaka i połączyć go z płynem.

Przepis na kremową ogórkową z ziemniakiem

Składniki:

  • 2,5 l wody

  • 2 duże marchewki

  • 1 średnia pietruszka

  • ćwiartka niedużego selera

  • kawałek niewielkiego pora

  • 2 małe liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 6 średnich ziemniaków

  • 500 g ogórków kiszonych

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • posiekany koperek

  • 100 g śmietanki 12% (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe obieramy i myjemy je. Pora dokładnie płuczemy. Wszystko umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy w kawałkach. Zagotowujemy, a następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu przez pół godziny.

Ziemniaki również obieramy i myjemy. Gotujemy je do miękkości w osobnym garnku. Ogórki kiszone ścieramy na tarce. Z garnka z bulionem usuwamy jarzyny i przyprawy. Dodajemy ogórki wraz z olejem rzepakowym.

Gotujemy około 10 minut. Przestudzone ziemniaki blendujemy i łączymy z zupą. Chwilę gotujemy i sprawdzamy smak. Doprawiamy wedle uznania posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem.

Jeśli zupa jednak wyszła zbyt delikatna, możemy ją podlać odrobiną wody z ogórków. Możemy też zaprawić ją śmietaną Smacznego.

Po więcej przepisów na ogórkową zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na to danie z dodatkiem chrzanu i kiełbasy, a także obszerny materiał wyjaśniający, dlaczego do tej zupy warto dodać żółtko.

Ziemniaki złagodzą smak ogórkowej
Ziemniaki złagodzą smak ogórkowej

Źródło zdjęcia: canva/dziewul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram