Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Dlaczego warto jeść mizerię?
Adam Moskal
Adam Moskal 27.06.2021 02:00

Dlaczego warto jeść mizerię?

Projekt bez tytułu - 2021-06-27T153321.218
canva/graletta

Mizeria jest częstym wyborem jako dodatek do obiadu - jej świeżość i soczystość świetnie współgra z daniami głównymi. Surówka ta doskonale wymiata cholesterol oraz reguluje ciśnienie. Należy, zamiast śmietany użyć jednak jogurtu, aby uzyskać jej lecznicze właściwości.

Mizeria jest świetnym sposobem na prostą sałatkę, która nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych, aby przygotować ją w pyszny i szybki sposób.

Ogórek składa się w znacznej większości z wody, dlatego warto jeść go jak najwięcej w czasie upałów - nawodni organizm oraz dostarczy wiele minerałów, wypłukanych wraz z potem.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Mizeria wspomoże układ krwionośny

Ogórki zawierają błonnik, magnez, potas, dzięki którym mięsień sercowy i cały ukłąd krwionośny działają sprawnie a w komórkach zmniejsza się ilość sodu - minerału w nadmiarze powodującego miażdżycę i nadciśnienie.

Z kolei błonnik, który także jest bardzo ważną częścią ogórka, pozwala oczyścić jelita ze złogów pokarmowych, wydłuża uczucie sytości po posiłku i reguluje poziom glukozy we krwi.

Ogórek ma również spore pokłady witaminy K, która jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi. Ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Zapobiega m.in. odkładaniu się płytek miażdżycowych w tętnicach.

Cebula w mizerii

Cebula wykazuje delikatne działanie moczopędnie, a także pozwala pozbyć się złego cholesterolu. Warzywo sprzyja regulowaniu ciśnienia krwi oraz eliminuje część bakterii bytujących w organizmie.

Łącząc cebulę z ogórkiem uzyskuje się prawdziwą bombę wartości odżywczych, które korzystnie oddziałują na ludzkie ciało. Wystarczy połączyć je ze sobą, dodać jogurtu i już można się cieszyć orzeźwieniem i pysznym smakiem.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. Wtym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia, po których zmarło niemowlę w niemieckim szpitalu. Ten tekst poświęcony został doskonałej recepturze na zapiekanego w serowo-śmietanowym sosie kalafiora.

Jogurt również ma bardzo ważne zadanie - jest mniej kaloryczny od śmietany, posiada żywe kulturyy bakterii i korzystnie wpływa na gospodarkę jelitową.

Projekt bez tytułu - 2021-06-27T135740.637
undefined

Źródło: Bartosz Luczak, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram