Dodaj odrobinę do panierki. O takich kotletach nie śniło się filozofom
Oto prosty dodatek do panierki na kotlety schabowe. Dzięki niemu otoczka z okruszków wokół mięsa będzie lekka i bardziej chrupiąca. Wystarczy dodać do jajek nietypowy składnik.
Panierowane kotlety schabowe
Kiedy myślimy o kotletach schabowych, mamy na myśli przede wszystkim mięso. Panierka, choć jest pierwszym, co rzuca się w oczy i tym, co wyróżnia schabowe, schodzi jakoś na dalszy plan. A przecież to właśnie ona wpływa na lekkość i finezję dania.
Jak się nad tym zastanowić, panierka to nic innego jak ciasto, którym opatulamy kotlety. Podstawą jest jajko i bułka, ale w większości wariantów używamy też mąki, a niektórzy dodają nawet mleko. Potraktujmy więc panierkę jak ciasto i dodajmy do niej produkt, dzięki któremu wyrośnie.
W październiku zawsze sadzę czosnek do ziemi. Wcześniej go hartuję, rośnie silny i zdrowyPanierka z wodą gazowaną
Jednym z najprostszych, choć nie najczęściej stosowanych składników spulchniających ciasto jest woda gazowana. Zawarty w niej dwutlenek węgla gromadzi się w postaci pęcherzyków, a kwaśny odczyn dodatkowo spulchnia mąkę z jajkiem.
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 80 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- Mleko i mąka do panierowania
- Masło klarowane do smażenia
- Sól i pieprz
Smażone kotlety
Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem i odkładamy na kilka minut. Kotlety zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu powinien dojść do temperatury pokojowej.
Kotlety odsączamy z mleka i ocieramy. W trzech głębokich talerzach umieszczamy kolejno mąkę, jajko i bułkę tartą. Jajko roztrzepujemy z wodą gazowaną.
Schab zamaczamy w mące, następnie w jajku, a potem dokładnie w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym maśle, aż będą złociste z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na zrazy mielone i szare kluski.