Domowa, wyrośnięta chałka bez drożdży
Drożdżowa chałka jest smaczną alternatywą dla pieczywa, idealną do podania w ramach słodkiego śniadania. Aby ją przyrządzić, zazwyczaj wykorzystujemy drożdże. Wypiek ten uda się również i bez tego składnika. Dodajcie do ciasta delikatnego serka kanapkowego, a chałka zachwyci was swoją delikatnością i zniewalającym smakiem.
Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Jest proste w przyrządzeniu i pyszne nawet wtedy, gdy pomijamy w swojej diecie nabiał. Co jednak zrobić, jeśli drożdży nie mamy, a marzy nam się pyszna chałka? Sytuację uratuje receptura wykorzystująca klasyczny serek kanapkowy. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na delikatną chałkę bez drożdży
Składniki:
1 jajo
150 g białego serka kanapkowego
300 g mąki pszennej
6 łyżek mleka
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
płatki migdałowe
1 żółtko
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki poza żółtkiem i 2 łyżkami mleka umieszczamy w misie robota i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się kleiło, delikatnie posypujemy je mąką.
Gotową masę dzielimy na 3 równe części i formujemy z nich wałeczki. Sklejamy je ze sobą na jednym z końców, a następnie starannie zaplatamy warkocz.
Chałkę układamy na wyłożonej papierem blasze z wyposażenia piekarnika. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim wierzch chałki. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie powinno być złociste na wierzchu i dobrze wypieczone w środku. Podajemy posmarowane plastrem masła lub z konfiturą śliwkową.
Źródło zdjęcia: canva/Alexthq
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Aromatyczna, cudownie rozgrzewająca kawa od Ani Lewandowskiej
Idealna przekąska na Sylwestra - parówki zapiekane w cieście francuskim
Źródło: gotujzdrowokolorowo