Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowa, wyrośnięta chałka bez drożdży

Domowa, wyrośnięta chałka bez drożdży

Domowa chałka bez drożdży
canva/MargoeEdwards

Drożdżowa chałka jest smaczną alternatywą dla pieczywa, idealną do podania w ramach słodkiego śniadania. Aby ją przyrządzić, zazwyczaj wykorzystujemy drożdże. Wypiek ten uda się również i bez tego składnika. Dodajcie do ciasta delikatnego serka kanapkowego, a chałka zachwyci was swoją delikatnością i zniewalającym smakiem.

Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Jest proste w przyrządzeniu i pyszne nawet wtedy, gdy pomijamy w swojej diecie nabiał. Co jednak zrobić, jeśli drożdży nie mamy, a marzy nam się pyszna chałka? Sytuację uratuje receptura wykorzystująca klasyczny serek kanapkowy. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na delikatną chałkę bez drożdży

Składniki:

  • 1 jajo

  • 150 g białego serka kanapkowego

  • 300 g mąki pszennej

  • 6 łyżek mleka

  • 4 łyżki oleju

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • płatki migdałowe

  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki poza żółtkiem i 2 łyżkami mleka umieszczamy w misie robota i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się kleiło, delikatnie posypujemy je mąką.

Gotową masę dzielimy na 3 równe części i formujemy z nich wałeczki. Sklejamy je ze sobą na jednym z końców, a następnie starannie zaplatamy warkocz.

Chałkę układamy na wyłożonej papierem blasze z wyposażenia piekarnika. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim wierzch chałki. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie powinno być złociste na wierzchu i dobrze wypieczone w środku. Podajemy posmarowane plastrem masła lub z konfiturą śliwkową.

Płatki migdałów w misce
Płatki migdałów będą idealną posypką do chałki z serkiem

Źródło zdjęcia: canva/Alexthq

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujzdrowokolorowo

Zapraszamy na nasz Instagram