Smakosze.pl

YouTube/@prostyprzepisna

Domownicy bez przerwy proszą mnie o to ciasto. Robię je tylko kilka chwil, zawsze się udaje

7 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy robicie ciasta bez pieczenia? To prosty sposób na wyczarowanie pysznego deseru. Odkąd przygotowuje to ciasto bez pieczenia, moja rodzina często prosi mnie o ten smakołyk. Robię go błyskawicznie i zawsze się udaje. 

Ciasto bez pieczenia, czyli szybki deser

Pieczenie ciast może być pracochłonne. Zabiera też sporo czasu, a tego zwykle nam brakuje. Czy musimy zrezygnować w takiej sytuacji z pieczenia ciast? Niekoniecznie! Możemy zrobić ciasto bez pieczenia. 

Jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Polecam przepis, z którego często korzystam. To ciasto bez pieczenia zawsze się udaje, a domownicy proszą o dokładki. Wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni. 

ciasto bez pieczenia
Canva/stnazkul
kotlety schabowe

Natnij mięso i polej je marynatą. Kotlety schabowe będą obłędnie smaczne, nie ma lepszego sposobu

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ciasto bez pieczenia?

Składniki:
  • 2 opakowania herbatników maślanych
  • puszka masy kajmakowej
  • 100 g pokruszonych orzechów włoskich
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 ½ szklanki mleka w proszku
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej

Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie herbatniki. Rozsmarowujemy na nich masę kajmakową i układamy drugą warstwę herbatników. Teraz rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i układamy herbatniki. Przygotowujemy krem, dlatego w rondelku zagotowujemy mleko z cukrem i studzimy.

Masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego wystudzone mleko i miksujemy. Dodajemy po trochu mleko w proszku i miksujemy. Powinien powstać gładki krem. Jasny krem rozsmarowujemy na cieście i układamy herbatniki. 

Polewa, czyli ciasto gotowe

Teraz pora na zrobienie polewy do ciasta bez pieczenia. Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i podgrzewamy, aż się połączą. Lekko wystudzoną polewę wykładamy na ciasto i posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Ciasto bez pieczenia jest wyjątkowo pyszne. Możemy podać go gościom podczas różnych przyjęć okolicznościowych. Zawsze się udaje i smakuje fenomenalnie. Dokładki są mile widziane. Pisaliśmy o cieście bez pieczenia, które smakuje jak delicje. Radziliśmy jak zrobić szarlotkę bez piekarnika. 

ciasto bez pieczenia
Canva/Anna Subbotina

Źródło: prostyprzepisna.pl

kiełbasa z butelki

Biorę butelkę i wlewam do niej tą masę. Po chwili cieszę się największym przysmakiem

CZYTAJ DALEJ
smażona cebulka

Zawsze sypię szczyptę do smażonej cebulki. Wychodzi o niebo lepsza

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >