Domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek
Zastanawiasz się jaki napój podać do dzisiejszego obiadu? Najlepiej delikatny w smaku, niezbyt słodki i naturalny. Proponujemy domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek. Te owoce z pewnością masz pod ręką, a przygotowanie kompotu zajmie ci dosłownie chwilę.
Niektórzy do obiadu podają wodę, inni soki czy kupne napoje. Za wodą do obiadu jednak nie wszyscy przepadają, a soki zwykle są zbyt słodkie. Domowy kompot jest więc idealnym rozwiązaniem. Możesz przygotować go z sezonowych owoców i dosłodzić tak jak lubisz.
Teraz w dobrej cenie kupisz jabłka. Najlepsze na kompot są kwaskowe odmiany, np. szara reneta, antonówka. Jabłek przeznaczonych na kompot nie obieraj. W skórce znajduje się bowiem najwięcej cennych składników i aromatu. Jeśli jest czerwona, doda też napojowi ładnego koloru.
Domowy, idealny do każdego obiadu kompot z jabłek
Składniki:
6 kwaskowych jabłek
1,5 l wody
kawałek kory cynamonu
sok z cytryny
cukier do smaku
Przygotowanie kompotu z jabłek
Jabłka umyj, przekrój na cztery części. Usuń gniazdka nasienne, miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Jabłka umieść w garnku (najlepiej ze stali nierdzewnej lub emaliowanym) zalej zimną wodą i zagotuj na średnim ogniu.
Kompot gotuj ok. 15 minut na niedużym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj do niego cynamon.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ugotowany kompot dopraw sokiem z cytryny. Dosłodź go do smaku cukrem. Jeśli chcesz, możesz go przecedzić. Podawaj letni lub zimny.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na domowe napoje. Zobacz na przykład jak przygotować napój z bananów i cynamonu, a także napój na bazie soku z cytryny.
Źródło zdjęcia: canva/CristianSaban
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojegotowanie, ofeminin