Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Niezawodny sposób na pyszny sos
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.06.2022 20:13

Domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Niezawodny sposób na pyszny sos

Robert Makłowicz, majonez
MACIEJ KULCZYNSKI/East News, canva/tashka2000

Dziś przygotujemy domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Znany kucharz ma swój niezawodny sposób na ten pyszny, lubiany sos. Zawsze dodaje do niego pół łyżeczki cukru pudru, dzięki czemu sos ma doskonale zbalansowany smak. Podajcie go do gotowanych jajek lub dodajcie do sałatki, a z pewnością poczujecie różnicę.

Gotowy majonez bez trudu kupisz w każdym sklepie. Jednak nie każdy z pewnością przypadnie ci do gustu. Jedni wolą majonez o delikatniejszym smaku, inni zaś bardziej wyrazisty. Jedno jest pewne — w każdym kupnym majonezie znajdują się dodatki, które zwiększają jego trwałość i polepszają smak.

Jeśli jednak chcesz, by twój majonez miał prosty skład i wybitny smak, przygotuj go domowym sposobem. Najlepiej według sprawdzonej receptury Roberta Makłowicza. On nie tylko zna się na swoim fachu, ale też jest wielkim smakoszem. Możesz więc mieć zaufanie do jego majonezu.

Przepis Roberta Makłowicza na domowy majonez

Składniki:

  • 3 żółtka

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • pieprz biały mielony

  • 350 ml oleju, np. rzepakowego

Przygotowanie majonezu według Roberta Makłowicza

Jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wlej do wysokiej miseczki.

Do żółtek dodaj sok z cytryny, cukier puder, sól, szczyptę pieprzu i łyżkę oleju. Całość wymieszaj mikserem lub zblenduj na gładką masę.

Dalej miksując, dolewaj cienkim strumieniem olej. Sos miksuj kilka minut, by uzyskał gładką, gęstą konsystencję.

Wskazówka:

Gotowy sos umieść w zamykanym pojemniku lub słoiku i przechowuj w lodówce do 7-10 dni. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Roberta Makłowicza, np. na chrupiący chleb, a także recepturę na leczo.

majonez
canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps