Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów
Sycący obiad nie może obyć się bez warzywnego dodatku. W nadchodzących zimowych miesiącach coraz chętniej sięgamy po ciepłe uzupełnienie posiłku. Prostym, a zarazem sprawdzonym przepisem tego rodzaju jest duszona marchewka. Dzięki dodatkowi masła wychodzi idealnie kremowa.
Duszona marchewka z masłem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Często występuje w towarzystwie groszku, ale wyśmienicie smakuje także solo. Poznaj nasz błyskawiczny przepis na ten obiadowy dodatek. Będziesz do niego wracać nie raz.
Przepis na idealnie kremową duszoną marchewkę
Składniki:
ok. 5-6 dużych marchewek
2 łyżki masła
1-2 łyżeczki mąki
odrobina cukru
sól do smaku
Jak przygotować smakowitą duszoną marchewkę?
Marchewki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą. Płyn powinien całkowicie przykrywać warzywa.
Marchewkę ugotuj do miękkości. Następnie dodaj do niej łyżkę masła oraz sól i cukier do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut, aż nadmiar wody odparuje.
Duszoną marchewkę oprósz mąką i mieszaj, aż zawartość garnka zgęstnieje. Po otrzymaniu pożądanej konsystencji, zdejmij całość z ognia. Duszoną marchewkę wymieszaj z pozostałym masłem, podawaj jako dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się z klasycznymi daniami polskiej kuchni.
Koniecznie spróbuj także karmelizowanej marchewki z niezwykłymi dodatkami. Babcia Hela podzieliła się sposobem na wyśmienitą marchewkę z groszkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama