Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.11.2022 22:52

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

duszona marchewka
Canva / Voyagerix

Sycący obiad nie może obyć się bez warzywnego dodatku. W nadchodzących zimowych miesiącach coraz chętniej sięgamy po ciepłe uzupełnienie posiłku. Prostym, a zarazem sprawdzonym przepisem tego rodzaju jest duszona marchewka. Dzięki dodatkowi masła wychodzi idealnie kremowa.

Duszona marchewka z masłem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Często występuje w towarzystwie groszku, ale wyśmienicie smakuje także solo. Poznaj nasz błyskawiczny przepis na ten obiadowy dodatek. Będziesz do niego wracać nie raz.

Przepis na idealnie kremową duszoną marchewkę

Składniki:

  • ok. 5-6 dużych marchewek

  • 2 łyżki masła

  • 1-2 łyżeczki mąki

  • odrobina cukru

  • sól do smaku

Jak przygotować smakowitą duszoną marchewkę?

Marchewki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą. Płyn powinien całkowicie przykrywać warzywa.

Marchewkę ugotuj do miękkości. Następnie dodaj do niej łyżkę masła oraz sól i cukier do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut, aż nadmiar wody odparuje.

Duszoną marchewkę oprósz mąką i mieszaj, aż zawartość garnka zgęstnieje. Po otrzymaniu pożądanej konsystencji, zdejmij całość z ognia. Duszoną marchewkę wymieszaj z pozostałym masłem, podawaj jako dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się z klasycznymi daniami polskiej kuchni.

Koniecznie spróbuj także karmelizowanej marchewki z niezwykłymi dodatkami. Babcia Hela podzieliła się sposobem na wyśmienitą marchewkę z groszkiem.

Canva / margouillatphotos
Canva / margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: