Smakosze.pl
duszona marchewka

Canva / Voyagerix

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

25 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Sycący obiad nie może obyć się bez warzywnego dodatku. W nadchodzących zimowych miesiącach coraz chętniej sięgamy po ciepłe uzupełnienie posiłku. Prostym, a zarazem sprawdzonym przepisem tego rodzaju jest duszona marchewka. Dzięki dodatkowi masła wychodzi idealnie kremowa.

Duszona marchewka z masłem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Często występuje w towarzystwie groszku, ale wyśmienicie smakuje także solo. Poznaj nasz błyskawiczny przepis na ten obiadowy dodatek. Będziesz do niego wracać nie raz.

mini pizza

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na idealnie kremową duszoną marchewkę

Składniki:

  • ok. 5-6 dużych marchewek

  • 2 łyżki masła

  • 1-2 łyżeczki mąki

  • odrobina cukru

  • sól do smaku

Jak przygotować smakowitą duszoną marchewkę?

Marchewki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Włóż je do dużego garnka i zalej wodą. Płyn powinien całkowicie przykrywać warzywa.

Marchewkę ugotuj do miękkości. Następnie dodaj do niej łyżkę masła oraz sól i cukier do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut, aż nadmiar wody odparuje.

Duszoną marchewkę oprósz mąką i mieszaj, aż zawartość garnka zgęstnieje. Po otrzymaniu pożądanej konsystencji, zdejmij całość z ognia. Duszoną marchewkę wymieszaj z pozostałym masłem, podawaj jako dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się z klasycznymi daniami polskiej kuchni.

Koniecznie spróbuj także karmelizowanej marchewki z niezwykłymi dodatkami. Babcia Hela podzieliła się sposobem na wyśmienitą marchewkę z groszkiem.

Canva / margouillatphotos

Canva / margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >