Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czasami obiad powstaje w kilka chwil. Tak było też dzisiaj, gdy podałam znakomitą surówkę ze schabowym i warzywami. Chrupiący rarytas z sezonowego produktu został nawet skomentowany przez moich bliskich. Takiej reakcji się nie spodziewałam.
Obiad z surówką to już klasyka
Lekka i przyjemna surówka zawsze się sprawdzi. Ostatnio do obiadu ze schabowym podałam prostą kompozycją z kilku tanich składników. Nie przypuszczałam, że aż tak posmakuje moim bliskim.
Byłam w szoku, gdy w pewnym momencie jedno z dzieci zawołało „Poproszę o dokładkę”. Nie pozostało mi nic innego jak położyć kolejną porcję warzyw na talerz. Na szczęście surówki przygotowałam więcej niż zwykle. Wam też ją polecam. W dalszej części artykułu dowiecie się jak ją zrobić.
W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówkiPrzepis na pyszną surówką do obiadu
Obiad, który przypadł do gustu mojej rodzinie, był bardzo prosty. Niekwestionowaną jego gwiazdą była surówka z czerwonej kapusty. Każdy poprosił o jej dokładkę. Polecam spróbować, bo smakuje wybitnie.
Składniki:
- pół małej główki czerwonej kapusty
- 1 małe i słodkie jabłko
- 1 średnia marchewka
- mały kawałek pora
- pół cebuli
- 10 g tartego chrzanu ze słoiczka
- 20 g majonezu, najlepiej domowego
- 50 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Lista produktów długa nie jest, a wykonanie surówki zajmie wam dosłownie chwilę. Zerknijcie na instrukcję, przygotujcie dużą miskę oraz tarkę do jarzyn i nie zastanawiajcie się — wasi bliscy będą zachwyceni.
Jak zrobić surówkę do obiadu? Postawcie na czerwoną kapustę
Przygotowanie chrupiącego miksu zaczęłam od poszatkowania czerwonej kapusty. Wrzuciłam ją do miski i posypałam 1 łyżeczką soli. Delikatnie ugniatałam warzywo z przyprawą — dzięki czemu lekko zmiękło.
Marchew i jabłko umyłam starannie, usunęłam skórki i rozdrobniłam przy pomocy tarki o większych oczkach. Dodałam produkty do kapusty i wymieszałam. Pora pozbawiłam piasku i pokroiłam w paseczki. Cebulę obrałam z łupiny i posiekałam.
Wyraziste składniki także wrzuciłam do surówki. Na koniec dodałam jeszcze sos sporządzony z jogurtu, majonezu i chrzanu ze słoiczka. Doprawiałam całość pieprzem. Rarytas podałam w towarzystwie kotletów schabowych, ziemniaków z koperkiem i warzyw mrożonych na patelnię.
Na naszej stornie znajdziecie więcej pomysłów na smaczny obiad. Sprawdźcie jak zrobić tani i smaczny strogonow bez mięsa. Być może skusi was też smakowite leczo z kukurydzą.