Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz

Obiad z surówką i kotletem schabowym
Źródło własne

Czasami obiad powstaje w kilka chwil. Tak było też dzisiaj, gdy podałam znakomitą surówkę ze schabowym i warzywami. Chrupiący rarytas z sezonowego produktu został nawet skomentowany przez moich bliskich. Takiej reakcji się nie spodziewałam.
 

Obiad z surówką to już klasyka

Lekka i przyjemna surówka zawsze się sprawdzi. Ostatnio do obiadu ze schabowym podałam prostą kompozycją z kilku tanich składników. Nie przypuszczałam, że aż tak posmakuje moim bliskim.

Byłam w szoku, gdy w pewnym momencie jedno z dzieci zawołało „Poproszę o dokładkę”. Nie pozostało mi nic innego jak położyć kolejną porcję warzyw na talerz. Na szczęście surówki przygotowałam więcej niż zwykle. Wam też ją polecam. W dalszej części artykułu dowiecie się jak ją zrobić.

Krojenie czerwonej kapusty do surówki na obiad.jpg
canva/vinicef
W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki

Przepis na pyszną surówką do obiadu

Obiad, który przypadł do gustu mojej rodzinie, był bardzo prosty. Niekwestionowaną jego gwiazdą była surówka z czerwonej kapusty. Każdy poprosił o jej dokładkę. Polecam spróbować, bo smakuje wybitnie.

Składniki:

  • pół małej główki czerwonej kapusty
  • 1 małe i słodkie jabłko
  • 1 średnia marchewka
  • mały kawałek pora
  • pół cebuli
  • 10 g tartego chrzanu ze słoiczka
  • 20 g majonezu, najlepiej domowego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista produktów długa nie jest, a wykonanie surówki zajmie wam dosłownie chwilę. Zerknijcie na instrukcję, przygotujcie dużą miskę oraz tarkę do jarzyn i nie zastanawiajcie się — wasi bliscy będą zachwyceni.

Jak zrobić surówkę do obiadu? Postawcie na czerwoną kapustę

Przygotowanie chrupiącego miksu zaczęłam od poszatkowania czerwonej kapusty. Wrzuciłam ją do miski i posypałam 1 łyżeczką soli. Delikatnie ugniatałam warzywo z przyprawą — dzięki czemu lekko zmiękło.

Marchew i jabłko umyłam starannie, usunęłam skórki i rozdrobniłam przy pomocy tarki o większych oczkach. Dodałam produkty do kapusty i wymieszałam. Pora pozbawiłam piasku i pokroiłam w paseczki. Cebulę obrałam z łupiny i posiekałam.

Wyraziste składniki także wrzuciłam do surówki. Na koniec dodałam jeszcze sos sporządzony z jogurtu, majonezu i chrzanu ze słoiczka. Doprawiałam całość pieprzem. Rarytas podałam w towarzystwie kotletów schabowych, ziemniaków z koperkiem i warzyw mrożonych na patelnię.

Na naszej stornie znajdziecie więcej pomysłów na smaczny obiad. Sprawdźcie jak zrobić tani i smaczny strogonow bez mięsa. Być może skusi was też smakowite leczo z kukurydzą.

Surówka z czerwonej kapusty na obiad.jpg
canva/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova
Tagi: Obiad Kapusta Sos