Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe krokiety bez zawijania. W roli głównej uwielbiany, aromatyczny składnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.09.2022 16:14

Ekspresowe krokiety bez zawijania. W roli głównej uwielbiany, aromatyczny składnik

Ekspresowe krokiety bez zawijania. W roli głównej uwielbiany, aromatyczny składnik
canva/mamadela

Krokiety bez zawijania możesz podać na obiad lub kolację. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a krokiety z pieczarek i jajek posmakują z pewnością nawet miłośnikom mięsnych dań. Z zewnątrz są chrupiące, w środku natomiast delikatne i idealnie doprawione.

Klasyczne krokiety naleśnikowe to pyszne danie, jednak dość czasochłonne. Najpierw musimy przygotować ciasto, później farsz, usmażyć naleśniki, zawinąć w nie nadzienie, następnie panierować i smażyć w panierce. Alternatywą są wyśmienite krokiety bez zawijania, które przygotujemy błyskawicznie. Nie trzeba smażyć naleśników, ani ich nadziewać i zwijać.

Na krokiety bez zawijania wystarczy przygotować prostą masę. Odpowiednio ją uformować, obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć. Masę na krokiety bez zawijania doprawmy solą, pieprzem i posiekaną zielenią. Najlepiej sprawdzi się natka pietruszki i szczypiorek. Zioła doskonale wzmacniają smak i aromat jajek oraz pieczarek.

Krokiety bez zawijania możemy podać z klasycznymi dodatkami, np. z ziemniakami i surówką. Doskonale pasuje też do nich barszcz czerwony. Każda wersja podania będzie smakować wyśmienicie.

Ekspresowe krokiety pieczarkowe bez zawijania

Składniki:

  • 75 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 5 jajek

  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić szybkie krokiety bez zawijania?

3 jajka ugotuj na twardo. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż kilka minut. Ugotowane jajka posiekaj i rozgnieć widelcem, przełóż do miski.

Dodaj pieczarki z cebulą, natkę pietruszki i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Całą masę możesz dodatkowo lekko zblendować. Następnie uformuj z niej krokiety. Krokiety obtaczaj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smaż kilka minut na oleju.

Przygotuj również kotlety siekane z ryby. Są delikatne i idealnie sprawdzą się na obiad. Jeśli masz ochotę na warzywne danie- tu poznasz przepis na kotlety z pieczarek i soczewicy.

Krokiety
canva/ Tomás Guardia Bencomo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2