Ekspresowy chleb bez zakwasu. Zrobisz go w mgnieniu oka
Chleb bez zakwasu jest pyszną propozycją na najbliższe śniadanie. Przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę, a jeśli jeszcze dziś go upieczecie, będzie was cieszył przez cały weekend. Wystarczą cztery podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w kuchni. Spróbujecie?
Domowy chleb jest idealny do przyrządzenia smacznych kanapek o poranku. Z naszym nowym przepisem na specjał bez zakwasu pyszne kromki z sycącym roślinnym smalcem czy wyborną pastą jajeczną z suszonymi pomidorami będą w zasięgu ręki. Spróbujecie koniecznie — tak prosta receptura nie zdarza się często, a efekty zachwycają.
Przepis na ekspresowy chleb bez zakwasu
Składniki:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
400 ml jogurtu naturalnego
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Możemy ją wcześniej przesiać przez sito, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Dodajemy jogurt, sodę oczyszczoną oraz sól. Starannie wyrabiamy ciasto.
Przenosimy je do delikatnie natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 50 minut. Podajemy po studzeniu. Smacznego.
Wskazówki:
W przepisie podana jest mąka pszenna, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć dwa typy. Sprawdzi się np. miks mąki pszennej i orkiszowej.
Jogurt naturalny możemy również zastąpić greckim, jeśli tylko taki mamy pod ręką. Wypiek też się uda.
Jeżeli lubimy chleby z dodatkami, gotowe ciasto warto posypać wybranymi ziarnami. Pasować będą zarówno mak czy sezam, jak i siemię lniane lub nasiona chia.
Do wyrobienia ciasta możemy oczywiście wykorzystać robota kuchennego, jeśli nim dysponujemy. Warto także użyć silikonowej formy — wtedy natłuszczanie nie będzie potrzebne.
Źródło zdjęcia: canva/Gulsina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps