Gdy nastają chłody, wsypuję do rosołu ten dodatek. Zamienia się w odżywczą bombę
Uwielbiam nietypowe rosoły. Jesienią zawsze wzbogacam pożywną zupę o jedną przyprawę, która oddala od mojej rodziny wizję niekończących się chorób. Choć zazwyczaj trafia do innych dań, do bulionu też pasuje.
Aromatyczny rosół z goździkami
Lekko orientalny charakter, piękny zapach i znakomite narzędzie w walce z sezonowymi przeziębieniami oraz rozmaitymi bólami — tym właśnie jest rosół z goździkami. Gdy tylko zaczyna się październik, przyrządzam go często.
Nikt z domowników nie narzeka na zdrowie, bo zupa obfituje w szereg substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwbólowym w tym o odpowiadający za jego aromat eugenol. U mnie zupa zazwyczaj jest bezmięsna, ale przepis rodzinny zakłada wykorzystanie kurczaka i wołowiny.
Składniki:
- 2-3 litry wody
- 2 udka z kurczaka
- 5-6 kurzych skrzydełek
- 500 g szpondra wołowego
- 2-3 średnie marchewki
- 5 dość drobnych pietruszek
- 1 średni seler
- 1 większa cebula
- 1 średniej wielkości por
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki
- 5 ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na rosół z goździkami niewiele różnią się od zestawu produktów potrzebnego do przygotowania klasycznej odsłony tej zupy. Wykonanie również jest podobne. Opisuję je w dalszej części artykułu.
Zalewam nim banany i wkładam do piekarnika. Taki deser podglądnęłam w internecieJak zrobić rosół z goździkami? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od włożenia mięsa do garnka i zalania go zimną wodą. Płynu wlewam tylko tyle, by przykryć produkty. Doprowadzam zawartość naczynia do wrzenia i gotuję na niewielkim ogniu przez 90 minut.
W tym czasie zbieram osad gromadzący się na powierzchni wody. Jarzyny obieram, a pora dokładnie płuczę. Cebulę opalam w płomieniu palnika i wbijam w ni a goździki. W ten sposób będą zanurzone w wodzie i oddadzą do niej smak.
Tak przygotowane składniki wrzucam do garnka wraz z przyprawami w kawałku. Rosół gotuję jeszcze przez minimum godzinę, a jak mam czas to nawet dwie. Po wyłączeniu wywaru doprawiam go solą oraz pieprzem.
Wskazówka: bezmięsny rosół z goździkami też będzie smaczny. Wystarczy wlać do niego 2-3 łyżki oleju rzepakowego oraz podobną ilość sosu sojowego, by miał głębszy smak.
Jak podawać rosół z goździkami?
Zupę po odcedzeniu serwujemy z dodatkiem makaronu oraz świeżej natki pietruszki. Można też nadać jej więcej aromatu, wlewając nieco domowej przyprawy maggi przyrządzonej na bazie lubczyku.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na nietypowe rosoły. Sprawdźcie koniecznie, jak będzie smakowała ta zupa, gdy wrzucimy do niej pomidora. Być może spodoba wam się też receptura Ewy Wachowicz z wykorzystaniem ziemniaczanych obierek.