Gessler pokazała, jak robi zupę pomidorową. 1 czynność ma kolosalne znaczenie
Magda Gessler pokazała, jak robi zupę pomidorową. Jedna czynność ma tu kolosalne znaczenie, a mianowicie podsmażenie świeżych pomidorów na maśle. Dzięki prostemu patentowi zupa zyskuje na smaku i aromacie. Staje się przepyszna i nadzwyczaj domowa.
Do przygotowania zupy pomidorowej potrzebny jest rosół lub bulion oraz pomidory. Można sięgnąć po pomidory krojone z puszki, po przecier lub koncentrat pomidorowy. Jednak teraz, w letnim sezonie, aż grzech nie wykorzystać świeżych, aromatycznych pomidorów.
Magda Gessler przy okazji gotowania pomidorówki zdradza swój prosty patent. Nim doda pomidory do przygotowanego wywaru, kroi je i podsmaża na maśle. Dzięki temu stają się bardziej esencjonalne i zyskują wyborny, domowy smak. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Przepis Magdy Gessler na zupę pomidorową
Składniki:
ok. 75 dag żeberek cielęcych
2 l wody
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
2 pory
koperek
natka pietruszki
1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
6 pomidorów np. malinowych
1 łyżka masła
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie zupy pomidorowej wg Gessler
Żeberka opłucz, pokrój na kawałki, umieść w garnku. Zalej zimną wodą, gotuj na niedużym ogniu, aż się zagotują. Usuń szumowiny, dodaj listki laurowe i ziarna ziela, gotuj na małym ogniu ok. 45 minut.
Marchewki, pietruszki, seler i pory obierz lub oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Dodaj do wywaru razem z opłukanym koperkiem i natką. Gotuj na niedużym ogniu ok. godzinę. Po tym czasie wywar przecedź, by oddzielić warzywa i przyprawy.
Do wywaru dodaj kwas z kapusty. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wsyp pomidory i smaż je na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać. Co jakiś czas je mieszaj. Pomidory dodaj do wywaru.
Całość gotuj jeszcze 10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Śmietanę rozmieszaj z chochlą gorącej zupy, dodaj do garnka, wymieszaj. Zupę podawaj np. z makaronem, posypaną posiekanym koperkiem. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pomidorówkę wg Karola Okrasy, a także na pomidorówkę Tomasza Strzelczyka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker