Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler pokazała z czym można podawać rosół. Brzmi egzotycznie, ale smak zachwyca

Gessler pokazała z czym można podawać rosół. Brzmi egzotycznie, ale smak zachwyca

Gessler pokazała z czym można podawać rosół
canva/ma-k; TRICOLORS/East News

Rosół lubi wielu z nas. Zupa na nasze stoły najczęściej trafia z makaronem. Magda Gessler proponuje jeszcze smaczniejsze uzupełnienie. W przygotowaniu jest równie proste, co dobrze znany dodatek, a jego smak zachwyci całą rodzinę. Skusicie się?

Rosół według Magdy Gessler jest pełnym smaku i sycącym daniem, które z pewnością spodoba się niejednemu amatorowi tradycyjnych smaków. Warto je urozmaicić serwując aromatyczny posiłek z dodatkiem smakowitych klusek z parmezanu. Nie wymagają żmudnych przygotować, a wprost rozpływają się w ustach. Spróbujecie?

Przepis na rosół według Magdy Gessler

Składniki na zupę:

  • 4 litry wody

  • 1 kura rosołowa

  • 500 g wołowiny

  • 300 g marchewki

  • 200 g korzenia pietruszki

  • 150 g selera

  • 1 nieduży por

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • 1 pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na kluski do rosołu:

  • 200 g startego parmezanu

  • 3 jajka

  • 150 g bułki tartej

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • szczypta soli

Przygotowanie rosołu według Magdy Gessler:

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy je zimną wodą. Dodajemy przyprawy w kawałku i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 30 minut. W międzyczasie usuwamy gromadzące się na powierzchni płynu szumy.

Umyte i obrane warzywa korzeniowe oraz pora dodajemy do garnka. Cebule opalamy w płomieniu palnika lub karmelizujemy na suchej patelni. Przenosimy ją do garnka z rosołem.

Gotujemy dalej około godziny. Na kwadrans przed zakończeniem gotowania wrzucamy opłukany i związany sznurkiem koperek. Z zupy wyjmujemy warzywa oraz mięso. Doprawiamy wedle uznania.

Przygotowanie klusek z parmezanem:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatając dość twarde ciasto. Wkładamy je na 15 minut do lodówki, uprzednio przykrywając je folią. Masę mielimy w maszynce, korzystając z sitka o grubych oczkach.

Odcinamy kilkucentymetrowe kawałki i oddzielamy je od siebie. Kluski gotujemy w rosole przez 5 minut, po czym całość podajemy. Do talerzy możemy wsypać nieco posiekanej natki pietruszki. Smacznego.

Po inne pomysły na dodatki do rosołu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przygotować naleśniki do zupy. Ten natomiast zdradza sekret udanych klusek lanych — idealnie sprawdzą się w każdym rosole.

Rosół z kluskami jest pyszny
canva/lengel76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2