Gessler pokazała z czym można podawać rosół. Brzmi egzotycznie, ale smak zachwyca

Rosół lubi wielu z nas. Zupa na nasze stoły najczęściej trafia z makaronem. Magda Gessler proponuje jeszcze smaczniejsze uzupełnienie. W przygotowaniu jest równie proste, co dobrze znany dodatek, a jego smak zachwyci całą rodzinę. Skusicie się?
Rosół według Magdy Gessler jest pełnym smaku i sycącym daniem, które z pewnością spodoba się niejednemu amatorowi tradycyjnych smaków. Warto je urozmaicić serwując aromatyczny posiłek z dodatkiem smakowitych klusek z parmezanu. Nie wymagają żmudnych przygotować, a wprost rozpływają się w ustach. Spróbujecie?
Przepis na rosół według Magdy Gessler
Składniki na zupę:
4 litry wody
1 kura rosołowa
500 g wołowiny
300 g marchewki
200 g korzenia pietruszki
150 g selera
1 nieduży por
1 średniej wielkości cebula
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
1 pęczek koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na kluski do rosołu:
200 g startego parmezanu
3 jajka
150 g bułki tartej
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
Przygotowanie rosołu według Magdy Gessler:
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy je zimną wodą. Dodajemy przyprawy w kawałku i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 30 minut. W międzyczasie usuwamy gromadzące się na powierzchni płynu szumy.
Umyte i obrane warzywa korzeniowe oraz pora dodajemy do garnka. Cebule opalamy w płomieniu palnika lub karmelizujemy na suchej patelni. Przenosimy ją do garnka z rosołem.
Gotujemy dalej około godziny. Na kwadrans przed zakończeniem gotowania wrzucamy opłukany i związany sznurkiem koperek. Z zupy wyjmujemy warzywa oraz mięso. Doprawiamy wedle uznania.
Przygotowanie klusek z parmezanem:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatając dość twarde ciasto. Wkładamy je na 15 minut do lodówki, uprzednio przykrywając je folią. Masę mielimy w maszynce, korzystając z sitka o grubych oczkach.
Odcinamy kilkucentymetrowe kawałki i oddzielamy je od siebie. Kluski gotujemy w rosole przez 5 minut, po czym całość podajemy. Do talerzy możemy wsypać nieco posiekanej natki pietruszki. Smacznego.
Po inne pomysły na dodatki do rosołu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przygotować naleśniki do zupy. Ten natomiast zdradza sekret udanych klusek lanych — idealnie sprawdzą się w każdym rosole.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: o2



































