Gofry na słono z szynką i serem. Zrobią furorę wśród domowników
Polecamy gofry na słono z szynką i serem. Z pewnością zrobią furorę wśród domowników, bo jeszcze nigdy nie jedli gofrów w takiej wersji. A tymczasem te dwa składniki doskonale ze sobą harmonizują i świetnie pasują do chrupiących, ciepłych gofrów.
Gofry to prawdziwy hit każdych wakacji. W nadmorskich budkach zawsze ustawia się po nie kolejka. Z bitą śmietaną i owocami, z dżemem albo z cukrem pudrem są przysmakiem dzieci i dorosłych.
A czy pomyśleliście o tym, by spróbować gofrów na słono z wytrawnymi dodatkami? Jeśli nie, macie dziś ku temu świetną okazję. Zapraszamy was bowiem na gofry z szynką i serem. Możecie je podać na śniadanie lub kolację. Nie będzie takich, którzy nimi pogardzą.
Jak przygotować gofry na słono?
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
2 szklanki mleka
10 dag masła
2 jajka
3 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
10 dag żółtego sera
10 dag szynki w plasterkach
szczypiorek
Przygotowanie gofrów na słono
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli. Mleko wlej do rondelka, lekko podgrzej. Włóż do niego kawałki masła i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Do mleka z masłem dodaj jajka, zmiksuj. Dodaj pokruszone drożdże oraz cukier, wymieszaj. Mleko z dodatkami dodaj do mąki i zmiksuj na gładką masę.
Miskę z ciastem na gofry przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok. 1,5-2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ser zetrzyj na dużych oczkach. Szynkę pokrój w paski i posiekaj. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Ser, szynkę i szczypiorek dodaj do ciasta na gofry, wymieszaj.
Gofrownicę dobrze rozgrzej. Nalej do niej porcje ciasta i piecz 3-4 minuty, aż gofry nabiorą ładnej złoto-brązowej barwy. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gofry na maślance, a także na chrupiące gofry.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy
Kotlety mielone po grecku. Cały sekret tkwi w pysznej niespodziance
Źródło: kwestiasmaku