Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki po poznańsku robi się inaczej niż tradycyjne. Są mniej pracochłonne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.08.2024 20:45

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej niż tradycyjne. Są mniej pracochłonne

gołąbki
fot. Canva

Gołąbki to uwielbiana, ale pracochłonna potrawa. Uproszczenie jej przypisywane jest poznaniakom. Prawda to czy nie – ten pomysłowy sposób pozwala przyrządzać gołąbki szybciej, wiec także częściej.

Gołąbki po poznańsku

Ten przepis obiegł kulinarny świat pod nazwą gołąbków po poznańsku. Jedni dopatrują się w tym wcielenia stereotypu o przedsiębiorczych i zaradnych mieszkańcach tego miasta. Inni przypuszczają, że taki sposób traktowania mięsa mielonego rzeczywiście narodził się w stolicy Wielkopolski.

Jak by jednak nie było, danie to zachowuje smak i charakter tych nietypowych kotletów. Eliminuje za to konieczność żmudnego, a także dość bałaganiarskiego zawijania mięsnego farszu w liście kapusty. Takie uproszczenia w kuchni cenimy bardzo.

gołąbki w pomidorach
Żadna cukinia. Wachowicz robi musztardę z zupełnie innych składników

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki takie można potraktować jak kotlety mielone, które dusimy w pomidorach. Ponieważ nie ogranicza nas wielkość liścia kapusty, możemy zdecydować się na większe lub mniejsze porcje mięsa. Może miłą odmianą będzie przygotowanie niewielkich pulpecików?

Składniki

  • ½ małej główki kapusty
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 300 g ryżu
  • 2 jajka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Sól, pieprz, mąka do panierowania, tłuszcz do smażenia

Pulpeciki z ryżem

Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty krócej niż wynika to ze wskazówki na opakowaniu. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, a następnie solimy, wrzucamy liść laurowy i poszatkowaną kapustę. Kiedy warzywo zmięknie, odlewamy wodę, a kapustę studzimy.

Kapustę, ryż i mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy jajka i wyrabiamy na kleistą masę. Przyprawiamy startą cebulą, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Jeszcze raz mieszamy.

Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Panierowane kotleciki układamy na nim i smażymy, aż staną się złociste z obu stron. Następnie zalewamy je passatą i dodajemy szklankę wody. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

Wypróbuj też przepisy na zupę cygańską i kotlety mielone Strzelczyka.

mięso z ryżem