Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki po śląsku bogactwem smaku deklasują inne. Prostota w najlepszym wydaniu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.09.2022 14:11

Gołąbki po śląsku bogactwem smaku deklasują inne. Prostota w najlepszym wydaniu

Gołąbki po śląsku bogactwem smaku deklasują inne. Prostota w najlepszym wydaniu
canva/Lesyy

Gołąbki po śląsku zachwycają wyraźnym, mięsnym farszem i wyśmienitym sosem pomidorowym. Gołąbki to danie, które przygotujemy naprawdę szybko, a cała rodzina będzie zachwycona z pysznej niespodzianki na obiad.

Gołąbki po śląsku to gołąbki z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Całość dopełnia sos pomidorowy gotowany z bulionu i tłuszczu, który powstał podczas duszenia gołąbków na maśle. Tak przygotowany, domowy sos ma wyjątkowy smak.

Do gołąbków wykorzystajmy kapustę białą. W sklepach możemy również znaleźć kapustę holenderską o spłaszczonej główce, ta odmiana również świetnie nadaje się do zawijania, a jej liście są równie jędrne i delikatne w smaku.

Farsz na gołąbki doprawmy koniecznie suszonym majerankiem. Przyprawa rewelacyjnie podbija smak mięsa mielonego i ryżu, sprawiając, że danie będzie jeszcze lepsze i bardzo aromatyczne. Gołąbki najpierw dusimy na maśle, następnie wlewamy sos pomidorowy, tak przygotowane błyskawicznie znikną z talerzy.

Gołąbki po śląsku z domowym sosem pomidorowym

Składniki:

  • główka kapusty

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego

  • torebka ryżu białego

  • cebula

  • jajko

  • suszony majeranek

  • koncentrat pomidorowy

  • masło klarowane

  • 2 szklanki bulionu

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić gołąbki po śląsku? Każdy będzie prosił o dokładkę

Liście kapusty obierz i sparz- tu poznasz prosty sposób na sparzenie kapusty. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ostudź, cebulę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem mielonym.

Do mięsa mielonego dodaj suszony majeranek, sól, pieprz, jajko i zimny, ugotowany ryż, całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku. Farsz wykładaj na sparzone liście kapusty, zawiń. Gołąbki przełóż na patelnię i duś na roztopionym maśle przez około 20- 30 minut.

Po tym czasie tłuszcz przelej do rondla, wlej do niego bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj kilka minut. Sos dopraw solą, pieprzem i wlej do gołąbków. Całość duś pod przykryciem kolejne 20 minut. Jeśli sos się nie zredukował, zagęść go odrobiną mąki pszennej, smacznego.

Przygotuj również soczyste kotlety mielone po śląsku, mają chrupiącą, złocistą skórkę i posmakują każdemu.

Gołąbki
canva/svetlanafoote

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slaskiesmaki