Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mięsie mielonym. Teraz inny patent na farsz do gołąbków sprawdzi się 100 razy lepiej

Zapomnij o mięsie mielonym. Teraz inny patent na farsz do gołąbków sprawdzi się 100 razy lepiej

Farsz rybny do gołąbków
canva/arfo

Farsz rybny do gołąbków świetnie sprawdzi się przed świętami, gdy szukamy pomysłu na nietuzinkowe dania do podania na wigilijnej kolacji. Z miękką białą kapustą ryba połączona z ryżem smakuje wyśmienicie. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste.

Gołąbki rybne będą idealnym pomysłem na sycące postne danie. Zrobienie ich nie różni się specjalnie od przyrządzania tradycyjnej wersji — zamiast mielonej wieprzowiny po prostu używamy ryby. Potrawa smakuje obłędnie.

Przepis na farsz rybny do gołąbków

Składniki:

  • 1 kg filetów z rybnym np. tołpygi lub dorsza

  • 3 niewielkie białe cebule

  • 200 g suchego ryżu

  • 2 jaja (można pominąć)

  • 1-2 łyżeczki majeranku suszonego

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić farsz rybny do gołąbków? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia filetów. Jeśli je rozmrażamy, również starannie osuszamy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa, korzystając z dość dużych oczek.

Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W dużej misce łączymy mięso ryby, przestudzoną cebulkę i ryż. Dodajemy koperek oraz majeranek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wbijamy jaja, ale tylko jeśli nadzienie jest luźne.

Tak przygotowanym farszem rybnym do gołąbków wypełniamy sparzone liście białej kapusty. Gołąbki rybne dusimy przez godzinę z dodatkiem bulionu warzywnego. Przed zakończeniem przyrządzania warto sprawdzić, czy ryż się ugotował.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy znakomite boczniaki à la śledź — będą idealne dla wegan. Być może skuszą was też słodkie pierogi z makiem.

Farsz rybny do gołąbków jest pyszny
canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: