Obłędnie pyszne gruszki w occie na słodko. Niezastąpiony dodatek do serów
Próbowaliście kiedyś gruszek w occie? Słodki owoc w delikatnej zalewie to nie tylko świetna przekąska, ale też doskonały dodatek do wielu wytrawnych dań czy serów. Z prostym przepisem przygotujecie go w kilka chwil. Warto od razu przygotować większą porcję, bo zniknie w mgnieniu oka.
Gruszki są bardzo smaczne i można z nich przygotować wiele przysmaków. Zimą, gdy nie są już tak soczyste i pełne słodyczy, jak obecnie, z pomocą przyjdą nam domowe przetwory. Dzięki dodatkowi zanurzonych w słodkiej zalewie na bazie octu owoców niejedno danie zyska na smaku.
Przepis na doskonałe gruszki w occie
Składniki:
1 kg gruszek
1 szklanka octu spirytusowego
4 szklanki wody
180 g cukru
pół łyżeczki soku z cytryny 3 ml
kawałek cynamonu
kilka goździków
Jak przygotować gruszki w occie? Znamy prosty przepis na ten przysmak
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Owoce umieszczamy w większej misce i zalewamy je szklanką wody zmieszaną z sokiem z cytryny.
W garnku umieszczamy pozostałą wodę, ocet i cukier. Zagotowujemy i mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Gruszkami wypełniamy czyste słoiki. Do każdego z nich dodajemy też kawałek cynamonu oraz 2-3 goździki. Wypełniamy naczynia ciepłą zalewą i zamykamy.
Przetwory wstawiamy do wyłożonego ściereczką garnka, wlewamy wodę do połowy wysokości i doprowadzamy ją do wrzenia. Pasteryzujemy przez 25 minut, po czym studzimy słoiki na kuchennym. Chłodne gruszki w occie przenosimy do spiżarki.
Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na wykorzystanie gruszek. Szczególnie polecamy przepis na pyszne ciasto z tym owocem w roli głównej. Być może spodoba wam się również prosta receptura na smalec z jej dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat