Smakosze.pl
zapiekanka z grzybami

canva/AmalliaEka

Idealna na kolację szybka zapiekanka z ciasta francuskiego i pieczarek

2 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli zastanawiasz się, co zaserwować rodzinie wieczorem, mamy pyszną propozycję. Przygotuj szybką zapiekankę z ciasta francuskiego i pieczarek. Jest idealna na ciepłą kolację. Nie ma przy niej dużo pracy, a po 30 minutach twoi bliscy będą mogli cieszyć się jej smakiem.

Lubimy kolacje na ciepło, bo przyjemnie rozgrzewają i zjada się je ze smakiem. Wieczorem mamy zwykle trochę więcej czasu niż rano czy w ciągu dnia, by przygotować smaczny posiłek. Można więc wtedy pomyśleć o czymś ciekawszym niż tradycyjne kanapki.

Zapiekanka z ciasta francuskiego jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Ciasto kupujesz bowiem gotowe, na wierzchu kładziesz ulubione składniki, zalewasz sosem, posypujesz serem, zapiekasz i gotowe.

Idealna na kolację szybka zapiekanka z ciasta francuskiego i pieczarek

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 50 dag pieczarek

  • 300 ml śmietanki kremówki

  • 2 jajka

  • gałka muszkatołowa

  • 10 dag żółtego sera

  • tymianek

  • sól, pieprz

ziemniaki z ogniska

Zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika, które smakują jak z ogniska

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zapiekanki z ciasta francuskiego

Formę wyłóż ciastem francuskim. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 st. C i upiecz na rumiano.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem, smaż, aż odparuje cały płyn.

Pieczarki wyłóż na podpieczone ciasto. Kremówkę rozmieszaj z jajkami, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Sosem polej grzyby, posyp startym, żółtym serem.

Zapiekankę wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz do czasu, aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe pomysły na kolację. Zobacz, jak przygotować tosty à la pizza, a także jak zrobić parówki w cieście z warzywami.

krojenie pieczarek

krojenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/jdwfoto


Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >