Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne ciasto na pierogi według przepisu Ewy Wachowicz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.12.2021 01:00

Idealne ciasto na pierogi według przepisu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz, pierogi
Pawel Wodzynski/East News, canva/Shaiith

Chętnie korzystamy z gotowych przepisów, jednak często sami je ulepszamy. Wraz z doświadczeniem dochodzimy bowiem do wniosków, jaka wersja jest dla nas lepsza. Ewa Wachowicz też sporo czasu spędza w kuchni, dlatego sporo może nam podpowiedzieć. Zdradziła na przykład sekret idealnego ciasta na pierogi. Koniecznie go poznajcie.

Udane ciasto na pierogi to tak naprawdę udana cała potrawa. Farsz oczywiście może wyjść bardziej lub mniej smaczny, jeśli jednak będzie wypływał, z ciasta z pierogów będą nici. Dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by pierogowe ciasto nas nie zawiodło. Prosty trick zdradziła nam Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz zdradziła sekret idealnego ciasta na pierogi

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka gorącej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej na stolnicę, formując z niej stożek. Zrób w nim wgłębienie, wlej do niego gorącą wodę, całość zamieszaj ostrzem noża.

Do tak powstałej masy dodaj jajko, przemieszaj nożem, a potem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką lub miseczką, pozostaw na 20 minut. Po tym czasie odpoczynku ciasto będzie się lepiej wałkować.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą kolejno rozwałkowuj, wykrawaj z niej krążki, kładź na nie farsz i dokładnie zlepiaj pierogi.

Jeśli szukasz przepisu na farsz do pierogów, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na pierogi ruskie, a także na pierogi z mięsem po rosole.

wałkowanie ciasta
wałkowanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/Forester

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram