Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealny rosół według Roberta Makłowicza
Adam Moskal
Adam Moskal 22.08.2021 02:00

Idealny rosół według Roberta Makłowicza

Rosół
canva.com/FoodieMedia, Getty Images;TRICOLORS/East News

Rosół według Roberta Makłowicza nie może być podany wraz z ziemniakami. Jak sam tłumaczy, jest to dla niego niedopuszczalne. Niżej prezentujemy przepis znanego krytyka na tę pyszną i tradycyjną polską zupę.

Robert Makłowicz jest ogromnym autorytetem kulinarnym dla wielu Polaków, a jego zdanie na temat różnych dań brane jest do serca przez tysiące z nich. Trzeba jednak pamiętać, że jego wypowiedź na temat rosołu z ziemniakami może wywołać pewne kontrowersje.

- Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - powiedział Makłowicz podczas świątecznego wydania programu "Drugie śniadanie mistrzów".

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rosół według Roberta Makłowicza

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci. Składniki:

  • pół kury

  • 0,5 kg antrykotu wołowego

  • 2 l wody

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarnka ziela angielskiego

  • 3-4 marchewki

  • 1/2 selera

  • por

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 cebula spalona na ogniu

  • sól i pieprz do smaku

Mięso zalej zimną wodą i postaw go na gazie. Dodaj do niego liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę. Zbieraj szumowiny pojawiające się na powierzchni zupy. Dodaj obrane i umyte warzywa.

Cebulę opal nad palnikiem i także dodaj ją do wywaru. Całość gotuj kolejne 2 godziny, aby wyciągnąć cały smak z warzyw, mięsa oraz przypraw. Pamiętaj, aby rosół cały czas bulgotał na małym ogniu.

Pod koniec dopraw go jedynie solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem jajecznym i kawałkami mięsa z zupy. Smacznego.

Rosół

Źródło: canva/MarianVejcik, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kobieta.onet.pl; tygryski-to-lubia.blogspot.com