Smakosze.pl
Rosół

canva.com/FoodieMedia, Getty Images;TRICOLORS/East News

Idealny rosół według Roberta Makłowicza

22 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rosół według Roberta Makłowicza nie może być podany wraz z ziemniakami. Jak sam tłumaczy, jest to dla niego niedopuszczalne. Niżej prezentujemy przepis znanego krytyka na tę pyszną i tradycyjną polską zupę.

Robert Makłowicz jest ogromnym autorytetem kulinarnym dla wielu Polaków, a jego zdanie na temat różnych dań brane jest do serca przez tysiące z nich. Trzeba jednak pamiętać, że jego wypowiedź na temat rosołu z ziemniakami może wywołać pewne kontrowersje.

- Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - powiedział Makłowicz podczas świątecznego wydania programu "Drugie śniadanie mistrzów".

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rosół według Roberta Makłowicza

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • pół kury

  • 0,5 kg antrykotu wołowego

  • 2 l wody

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarnka ziela angielskiego

  • 3-4 marchewki

  • 1/2 selera

  • por

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 cebula spalona na ogniu

  • sól i pieprz do smaku

Mięso zalej zimną wodą i postaw go na gazie. Dodaj do niego liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę. Zbieraj szumowiny pojawiające się na powierzchni zupy. Dodaj obrane i umyte warzywa.

Liście winogron

Jak wykorzystać w kuchni liście winogron?

CZYTAJ DALEJ

Cebulę opal nad palnikiem i także dodaj ją do wywaru. Całość gotuj kolejne 2 godziny, aby wyciągnąć cały smak z warzyw, mięsa oraz przypraw. Pamiętaj, aby rosół cały czas bulgotał na małym ogniu.

Pod koniec dopraw go jedynie solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem jajecznym i kawałkami mięsa z zupy. Smacznego.

Rosół

Źródło: canva/MarianVejcik, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kobieta.onet.pl; tygryski-to-lubia.blogspot.com

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >