Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kultowe jabłka w szlafroczkach w nowej odsłonie. 2 przyprawy nadają deserowi charakteru

Przepis na kultowe jabłka w szlafroczkach w nowej odsłonie. 2 przyprawy nadają deserowi charakteru

Jabłka w szlafroczkach
canva/prosiaczeq

Jabłka w szlafroczkach są prostym i smacznym deserem. Jesienny owoc zamknięty jest w przyjemnie miękkim cieście z dodatkiem drożdży i doprawiony dwiema wspaniałymi przyprawami korzennymi — cynamonem i kardamonem. Nadają mu one nieco pikanterii i niesamowitego aromatu. Nikt się nie oprze.

Jabłka w szlafroczkach najkrócej opisać można jako szarlotkę zamkniętą w formie niewielkiego ciastka. Taka porcja idealnie pasuje do popołudniowej herbaty czy kawy. Pięknie pachnące owoce otulone delikatnym ciastem drożdżowym skuszą nawet wybrednych smakoszy. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienite jabłka w szlafroczkach

Składniki:

  • 4 spore jabłka dowolnej odmiany

  • 2 jaja

  • 25 g smalcu

  • 2 łyżki ciepłej wody

  • 30 g świeżych drożdży

  • 10 g cukru

  • 500 g mąki pszennej

  • 240 g miękkiego masła

  • sok z cytryny do skropienia owoców

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 1/3 łyżeczki kardamonu

  • cukier do posypania jabłek (opcjonalnie)

Jak zrobić jabłka w szlafroczkach? Znamy przepis na znakomity deser

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Drożdże kruszymy do szklanki i zalewamy ciepłą wodą. Starannie rozprowadzamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Tworzymy w niej dołek i wlewamy do niego masę drożdżową.

Wbijamy także jaja i wsypujemy cukier puder. Na koniec dodajemy masło i smalec w temperaturze pokojowej i przystępujemy do wyrabiania ciasta. Gotową masę odkładamy na bok na czas przygotowania jabłek, przykrywając miskę ściereczką.

Jabłka myjemy i pozbawiamy je skórki. Rozcinamy na ćwiartki, przy okazji usuwając gniazda nasienne. Każdy z kawałków przekrawamy jeszcze na 2 lub 4 plasterki. Owoce skrapiamy odrobiną soku z cytryny — dzięki temu zabiegowi nie ściemnieją przed upieczeniem ciasteczek.

Obsypujemy je cynamonem i kardamonem. Mieszamy, a jeśli mamy chęć na słodszy deser dodajemy również nieco cukru. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 4 mm i wycinamy z niego okręgi, na których umieszczamy po kawałku jabłka. Każdą sztukę składamy na pół, tworząc coś na kształt niesklejonej sakiewki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. W tym czasie jabłka w szlafroczkach powinny się ładnie zrumienić. Przed podaniem posypujemy przysmak cukrem pudrem. Możemy też udekorować go lukrem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z jabłkami. Szczególnie polecamy pełną charakteru szarlotkę z imbirem. Być może też skuszą was owoce zapiekane z farszem z orzechów i żurawiny

Jabłka w szlafroczkach są wyśmienite
canva/Taratorki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: