Smakosze.pl
Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

canva/gkrphoto

Jak wybrać dobre śledzie?

17 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Śledzie najczęściej goszczą na naszych stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak sięgać po nie o wiele częściej. Jak jednak wybrać te najlepsze, które będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne dla zdrowia? Podpowiadamy, jak podejść do ich zakupu.

Śledzie są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin i minerałów. Ryby te nie kumulują w sobie metali ciężkich. Są zatem dobrym wyborem, jeśli chcemy dostarczyć sobie zdrowej porcji białka. Zróbcie je czym prędzej np. z buraczkami lub w curry. Naszymi radami pomożemy w zakupach.

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

CZYTAJ DALEJ

Jak wybrać dobre śledzie?

Oferta śledzi jest obszerna. W marketach znajdziemy zarówno śledzie surowe w postaci filetów, jak i przeróżne sałatki czy koreczki. Najzdrowsze są oczywiście świeże ryby. Doskonale smakują przyrządzone na parze lub upieczone w piekarniku.

Jeśli chcemy przyrządzić z nich pyszny lekkostrawny obiad, zadbajmy o dobra jakość mięsa. Filety powinny mieć delikatny zapach, czerwone skrzela i powinny być sprężyste. Decydując się na zakup matiasów, upewnijcie się, że są grube i twarde. Te poszarpane i rozmiękłe nie są pierwszego gatunku.

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Śledzie nie mogą dziwnie pachnieć. Wyrób wędzony powinien mieć jedynie zapach charakterystyczny dla tego procesu. Mięso takiej ryby powinno być też zwarte i jednolite. Niestety śledzie pakowane często konserwanty, które całkowicie je dyskwalifikują.

Dodatek dużej ilości octu na przykład zmienia konsystencję, kolor i smak ryby. Co więcej, podrażnia on żołądek i sprawia, że po konsumpcji czujemy się niedobrze. Ciężkostrawne będą też wszelkie produkty w gotowych marynatach. Nie może być inaczej, skoro ich skład nierzadko obfituje w polepszacze smaku i sztuczne barwniki.

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup płatów śledziowych w solance i samodzielne przyrządzenie ryby. Warto zawsze pozbyć się z nich nadmiaru soli, mocząc rybę w zimnej wodzie. Będą idealnie do zamarynowania lub przyrządzenia w oleju.

Śledzie z buraczkami

Śledzie z buraczkami łączą się wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >