Smakosze.pl
Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

canva/gkrphoto

Jak wybrać dobre śledzie?

7 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Śledzie najczęściej goszczą na naszych stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak sięgać po nie o wiele częściej. Jak jednak wybrać te najlepsze, które będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne dla zdrowia? Podpowiadamy, jak podejść do ich zakupu.

Śledzie są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin i minerałów. Ryby te nie kumulują w sobie metali ciężkich. Są zatem dobrym wyborem, jeśli chcemy dostarczyć sobie zdrowej porcji białka. Zróbcie je czym prędzej np. z buraczkami lub w curry. Naszymi radami pomożemy w zakupach.

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

CZYTAJ DALEJ

Jak wybrać dobre śledzie?

Oferta śledzi jest obszerna. W marketach znajdziemy zarówno śledzie surowe w postaci filetów, jak i przeróżne sałatki czy koreczki. Najzdrowsze są oczywiście świeże ryby. Doskonale smakują przyrządzone na parze lub upieczone w piekarniku.

Jeśli chcemy przyrządzić z nich pyszny lekkostrawny obiad, zadbajmy o dobra jakość mięsa. Filety powinny mieć delikatny zapach, czerwone skrzela i powinny być sprężyste. Decydując się na zakup matiasów, upewnijcie się, że są grube i twarde. Te poszarpane i rozmiękłe nie są pierwszego gatunku.

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Śledzie nie mogą dziwnie pachnieć. Wyrób wędzony powinien mieć jedynie zapach charakterystyczny dla tego procesu. Mięso takiej ryby powinno być też zwarte i jednolite. Niestety śledzie pakowane często konserwanty, które całkowicie je dyskwalifikują.

Dodatek dużej ilości octu na przykład zmienia konsystencję, kolor i smak ryby. Co więcej, podrażnia on żołądek i sprawia, że po konsumpcji czujemy się niedobrze. Ciężkostrawne będą też wszelkie produkty w gotowych marynatach. Nie może być inaczej, skoro ich skład nierzadko obfituje w polepszacze smaku i sztuczne barwniki.

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup płatów śledziowych w solance i samodzielne przyrządzenie ryby. Warto zawsze pozbyć się z nich nadmiaru soli, mocząc rybę w zimnej wodzie. Będą idealnie do zamarynowania lub przyrządzenia w oleju.

Śledzie z buraczkami

Śledzie z buraczkami łączą się wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >