Jak wybrać dobrego pączka?
Pączki należą do jednych z najpopularniejszych ciastek. Można je kupić w cukierni, supermarkecie czy sklepie osiedlowym. Klasyczne mają lukier, ale niektóre są też polewaną czekoladą lub oprószane cukrem pudrem. A czy wiesz jak wybrać dobrego pączka?
Smażenie na tłuszczu i lukier sprawiają, że pączek jest jednym z najbardziej kalorycznych ciastek. Jeden potrafi dostarczyć aż 450 kcal, lecz jest na tyle smaczny, że czasem trudno się na niego nie skusić. Nie przesadzaj jednak z ilością zjadanych pączków, a jak już sięgasz to po te najlepszej jakości.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak wybrać dobrego pączka?
Z całą pewnością pączki kupione w cukierni będą smaczniejsze niż te z supermarketu. Te drugie zwykle mają mało wyrośnięte ciasto, bo są pieczone raczej na ilość niż jakość. Powoduje to, że nie są lekkie i puszyste, tylko ciężkie i gliniaste. Często też ich smak przytłacza nadmiar lukru. Zobacz dokładnie na co zwrócić uwagę, wybierając dobrego pączka.
Jasny kolor pączka to pierwsze oznaki tego, że jest dobry. Ciemne pączki mogą wskazywać na to, że były smażone na starym tłuszczu albo, że były smażone zbyt długo czy w zbyt wysokiej temperaturze. W czasie długiego smażenia powstają związki szkodliwe dla zdrowia, więc ciemne pączki omijaj dużym łukiem.
Biała obwódka na pączku mówi z kolei o tym, że ciasto przed smażeniem odpowiednio wyrosło. Gdy pączek ją ma jest szansa, że ciastka będą w środku puszyste i nie będą nasączone tłuszczem.
Lukier jest następnym wyznacznikiem dobrego pączka. Ten dobrej jakości będzie miał cieniutką warstwę jakby spękanego lukru. Jeśli na wierzchu pączka jest kilkumilimetrowa warstwa polewy, możesz być pewna, że nie jest ona najwyższej jakości, a jedząc tego pączka, szybko cię zemdli.
Ważne też to, czego od razu nie widać
W pączkach istotne jest także nadzienie. Po pierwsze powinno być dobrej jakości, po drugie nie powinno zajmować połowy pączka. Pączki mamy jeść ze smakiem, a nie z poczuciem przesłodzenia. Niestety do supermarketowych pączków często wciska się dużo, słabej jakości nadzienia. Zwykle zawiera ono wiele dodatków typu aromaty, barwniki, substancje zagęszczające. A wystarczyłoby trochę konfitury lub dżemu.
Na pierwszy rzut oka nie dowiesz się też, na czym pączki były smażone. Według tradycyjnej receptury pączki były smażone na smalcu. Rzeczywiście dobrze znosi on wysoką temperaturę smażenia, jednak zawiera dużo nasyconych, niezdrowych tłuszczów. Z tego powodu zazwyczaj zastępuje się go olejem, najlepiej rzepakowym, bo ma wysoką temperaturę dymienia. Nie pali się więc w czasie smażenia i nie tworzą się w nim szkodliwe związki. Jednak zwykle do smażenia pączków używa się frytury, czyli mieszanki różnych tłuszczów.
Jeśli chcesz zaoszczędzić kalorii, wybieraj pączki pieczone. Nie zawierają prawie tłuszczu, a z wierzchu są zazwyczaj tylko oprószone cukrem pudrem.
Dowiedz się też jaki jest najczęstszy błąd podczas smażenia pączków, a także jak przygotować tradycyjne pączki.
Źródło zdjęcia: canva/MiloszGuzowski
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp