Jak zmiękczyć cebulkę do śledzi? Wystarczą 2 kroki
Śledzie z cebulką są jednym ze świątecznych klasyków. Wyraziste warzywo przed dodaniem do potrawy należy jednak odpowiednio przygotować. Po posoleniu i delikatnym ugnieceniu zmięknie i jego konsystencja będzie współgrać z przyjemnie rozpływającym się w ustach mięsem ryby. Koniecznie sprawdźcie — ten patent jest niezawodny.
Proste i smaczne śledzie bez trudu zrobicie w domu. Potrzebne będą jedynie ryba, cebula przyprawy i większy słoik. Jeśli odpowiednio przygotujcie warzywo i odsolicie śledzia, rarytas będzie znakomity. Warto spróbować.
Przepis na pyszne śledzie z cebulką
Składniki:
500 g śledzi z solanki
3 średniej wielkości cebule
150 ml oleju rzepakowego
kilka ziaren pieprzu czarnego
sól wedle uznania
Jak przygotować śledzie z cebulką? Miękkie warzywo nada rybie smaku
Śledzie z solanki moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin w międzyczasie, wymieniając kilkukrotnie płyn. Zabieg pozwoli usunąć z ryby nadmiar soli. Dokładne wskazówki znajdziecie w tym artykule.
Wymoczone płaty kroimy w niezbyt grube paski, a obrane cebule w piórka. Warzywo solimy i delikatnie ugniatamy, starannie rozprowadzając przyprawę. Dodajemy do niej pieprz.
W czystym słoiku układamy najpierw warstwę rybnych kawałków, a następnie odrobinę cebuli z przyprawami. Czynności powtarzamy do czasu zapełnienia naczynia składnikami. Zamykamy je i przenosimy do lodówki. Śledzie należy spożyć do 7 dni po przyrządzeniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na śledzie. Szczególnie polecamy smakowitą sałatkę z dodatkiem buraka. Być może też spodoba wam się inspirowany kuchnią skandynawską przepis na śledzie w curry.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak długo gotować suszone grzyby do uszek? Podajemy czas co do minuty
Niebywałe, co Ewa Wachowicz wlewa do piernika. Dodatek może zaskoczyć
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama