Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zmiękczyć cebulkę do śledzi? Wystarczą 2 kroki

Jak zmiękczyć cebulkę do śledzi? Wystarczą 2 kroki

Śledzie z cebulką są pyszne
canva/atlasstudio

Śledzie z cebulką są jednym ze świątecznych klasyków. Wyraziste warzywo przed dodaniem do potrawy należy jednak odpowiednio przygotować. Po posoleniu i delikatnym ugnieceniu zmięknie i jego konsystencja będzie współgrać z przyjemnie rozpływającym się w ustach mięsem ryby. Koniecznie sprawdźcie — ten patent jest niezawodny.

Proste i smaczne śledzie bez trudu zrobicie w domu. Potrzebne będą jedynie ryba, cebula przyprawy i większy słoik. Jeśli odpowiednio przygotujcie warzywo i odsolicie śledzia, rarytas będzie znakomity. Warto spróbować.

Przepis na pyszne śledzie z cebulką

Składniki:

  • 500 g śledzi z solanki

  • 3 średniej wielkości cebule

  • 150 ml oleju rzepakowego

  • kilka ziaren pieprzu czarnego

  • sól wedle uznania

Jak przygotować śledzie z cebulką? Miękkie warzywo nada rybie smaku

Śledzie z solanki moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin w międzyczasie, wymieniając kilkukrotnie płyn. Zabieg pozwoli usunąć z ryby nadmiar soli. Dokładne wskazówki znajdziecie w tym artykule.

Wymoczone płaty kroimy w niezbyt grube paski, a obrane cebule w piórka. Warzywo solimy i delikatnie ugniatamy, starannie rozprowadzając przyprawę. Dodajemy do niej pieprz.

W czystym słoiku układamy najpierw warstwę rybnych kawałków, a następnie odrobinę cebuli z przyprawami. Czynności powtarzamy do czasu zapełnienia naczynia składnikami. Zamykamy je i przenosimy do lodówki. Śledzie należy spożyć do 7 dni po przyrządzeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na śledzie. Szczególnie polecamy smakowitą sałatkę z dodatkiem buraka. Być może też spodoba wam się inspirowany kuchnią skandynawską przepis na śledzie w curry.

Śledzie z cebulką można podać z ziemniakami
canva/Zima

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: