Jak zrobić miękkie i delikatne ozorki w sosie chrzanowym?
Mięso w sosie chrzanowym smakuje doskonale. Przyrządźcie w nim ozorki, a na długo zapamiętacie taki obiad. Sekretem delikatności tego specjału jest długie gotowanie, które pozwala pozbawić mięso niejadalnych fragmentów. Sprawdźcie nasz przepis.
Ozorów nie ugotujecie w pięć minut. By dobrze smakowały, muszą spędzić w wywarze przynajmniej godzinę. Dopiero wtedy będzie można usunąć z nich skórkę, która potrafi utrudnić rozkoszowanie się potrawą. Jeśli macie czas, zdecydowanie warto je przyrządzić.
Przepis na wyborne ozory w sosie chrzanowym
Składniki na ozory:
4 ozory wieprzowe
1 spora marchew
pół średniego selera
1 mała pietruszka
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka soli
Składniki na sos:
4 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz w ilości do smaku
szczypta cukru
posiekany koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie ozorów jest banalnie proste
Ozory oczyszczamy, usuwając zlokalizowane z obu stron ślinianki. Do sporego garnka wlewamy wrzątek i umieszczamy w nim mięso. Zagotowujemy i usuwamy szumy.
Warzywa obieramy, myjemy je i umieszczamy w garnku wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Solimy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 60 - 90 minut. Po tym czasie ozory powinny być miękkie.
Mięso wyjmujemy z wywaru i zalewamy je zimną wodą. Gdy przestygnie, ściągamy z niego skórkę. Powinna dość łatwo odchodzić. Ozory kroimy w grube plastry i umieszczamy je w sosie.
Przygotowanie sosu chrzanowego:
Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną wywaru z gotowania ozorów. Miksturę wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy — nie chcemy, by powstały grudki.
Zagotowujemy i dodajemy chrzan. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodając odrobinę cukru dla zrównoważenia smaku. Wrzucamy ozory.
Gotujemy jeszcze przez 5 minut, żeby smaki się połączyły. Dodajemy śmietanę i koperek, jeśli go używamy. Podajemy z purée ziemniaczanym oraz buraczkami zasmażanymi. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety mielone z pieczarkami. Babciny przepis jest niezawodna
Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta i pomidorami. Hit Internetu, który obowiązkowo trzeba znać
Źródło: straga